DAHLIA'S OP Z'N FRANS 2017
 


Homepage

DAHLIA
VERKOOP

ONZE DAHLIA KWEEK

DAHLIA VERDELING

ONZE GEWONNEN PRIJZEN

WAT WIJ DOEN

DAHLIA
WERKZAAM HEDEN

CONTACT

OOIT BEGON HET ZO.... 

DIS- CLAIMER

 
 

 

 






 

Nieuws: momenteel is de tuin, ivm het slechte weer gesloten. We hopen weer open te gaan omstreeks 15 juli 2018.
Bijna ieder jaar hebben we wel iets bijzonders te vieren. Was het in 2017 het feit dat we voor de 10de keer de opentuin hadden. Met ongeveer 300 soorten en heel veel super grote dahlia's met een doorsnee van meer de 25cm. D
aarnaast behaalden we een mooie prijs bij de show van de CNB/KAVB.
De tekst op het certificaat maakt u duidelijk wat het inhoudt.

Het was met deze zaailing.
In januari hadden we veel weersverschillen. Temperaturen varieerden van plus 12 tot min 7 graden Celsius. De dahliaknollen hebben tot nu toe de winter goed doorstaan. Door bij te verwarmen konden we de opslagruimte goed vorstvrij houden. Tot nu toe zijn we blij met de vorst. Het is goed voor de structuur van de grond. Het ongedierte zal er wel schade van ondervinden. Wij zitten daar niet mee. Er is een grote schaarste aan dahliaknollen. De prijzen gaan sterk omhoog. Voor sommige soorten wordt al 2 keer de normale prijs betaald.

Februari is nog maar net begonnen of we rijden weer naar de jaarvergadering de Nederlandse Dahlia Vereniging. Daar werd o.a. bekend gemaakt dat het Nederlands Kampioenschap Dahliakweken in Veldhoven gehouden wordt. Vanaf half februari gaan we de dahlia's opplanten in de schuur. We gaan dan weer stekken maken welke in juni buiten uitgeplant zullen worden.

April 5. Duizenden, duizenden regen- en pendelwormen. Voor een betere grondstructuur en voor meer waterafvoer na een regenbui. Hier zijn de foto's van het verwerkingsproces in de tuin. We gaan voor betere- en natuurlijke grond bewerking. Omdat de grond droog is maken we deze eerst nat. Op die manier kunnen de wormen gemakkelijker de grond in. De wormen zitten beschermd tegen de warmte en het uitdrogen verpakt in plastic zakken gekoeld met koelelementen. Ze verblijven in potgrond in de witte tempex bakken. Je moet ze goed verdelen over de massa in de doos. Als dat is gedaan verdeel je ze in hoopjes op het land. In no-time graven ze zich in. Als je de foto's beter bekijkt dan zul je dat ook kunnen zien. Binnen 10-15 minuten graven ze zich in. Leuk om te zien hoe snel ze dat doen. We hebben ze netjes verdeeld over de plantbedden. We doen dit in groepjes. Hierdoor zullen ze sneller en makkelijker in de bodem komen. Door veel regenwormen bij elkaar te plaatsen zal er snel het gewenste resultaat bereikt worden. Doordat de regenwormen de pas gegraven gangen van elkaar gebruiken zal dit gangenstelsel aangesmeerd worden met huidslijm en zal er een sterk gangenstelsel gebouwd worden. Dit is goed voor de structuur van de grond (gerealiseerd door de regenwormen) Ook doen de pendelwormen hun werk. Zij kunnen gangen maken van welk 3 meter diep. Dit is goed voor de afwatering in de tuin. Of het voldoende zal zijn.... De toekomst zal het leren. Nu is de helft van de tuin gedaan. Bij voldoende resultaat doen we volgend jaar de andere helft van de tuin. En natuurlijk zijn er altijd van die eigenwijze beestjes die denken dat ze door een gewassen grindbeton tegel heen kunnen.
Hier wat plaatjes:




De zaailingen van de dahlia's zijn in de plugpotjes gezet.
Nu kunnen ze gaan wortelen. Over 3-4 weken, goed geworteld, naar buiten.

4 weken laten wortelen, zodat ze mooie wortels hebben. dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken. Dit is afhankelijk van de warmte. Daarna buiten uitplanten. 10 weken later de eerste bloemen. Dan is het ongeveer september. Bloemen plukken tot oktober of november. Daarna de knol rooien en goed bewaren. In het voorjaar de dahliaknol weer planten. Dan hebben we in juli al bloemen. Dit is afhankelijk van het feit of het een vroege bloeier is of een late(re).

Op 26 en 27 augustus hadden we ter ere van onze 10de opentuindag een extra opentuindag gepland. We hebben dit gedaan in combinatie met 3 andere tuinen.
Leuk is het dan de bezoekers je later wat foto's sturen. Met dank aan Ferry de Vink en Wim Hoogerdijk. Dank je wel voor jullie collage/foto's.


Op de CNB Show in Lisse stonden de volgende Soorten: (Klik op de foto voor de naam).




 




 

http://www.omroepbrabant.nl/?epg/19713592/Corso+Zundert+hoogtepunten.aspx

 

 


Vast team van
vrijwilligers


Hoogtepunt 2015
1ste plaats NK.
Ook in 2016 een eerste plaats bij de zaailingen


 

 

.
D
e dahliatuin & open tuin kunnen wij behouden door onze vrijwilligers, die ons helpen: zowel met planten als met rooien.