Dahlia's op z'n Frans in 2014

Home

Dahliakweek

Dahliaveredeling

Knollenverkoop

Dahliashows  & 
Tentoonstellingen

Lezingen
 en 
Opentuindagen

Andere hobby's

Links

Mailcontact

Disclaimer


Allereerst nog een terugblik naar het einde van vorig jaar. Onze huisarts Jan Fortrie nam afscheid van zijn patiŽnten omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Mij was gevraagd of ik een van mijn zaailing dahlia's naar hem zou willen vernoemen. Gezien hetgeen Jan al die jaren voor ons heeft betekend en zeer zeker de laatste moeilijke jaren, wilden wij hier graag gehoor aan geven. Aldus geschiede:


Jan, namens ons bedankt voor jou inzet!

Nu naar 2014.

Na de Opentuindagen van 2014, waarvan de opbrengst naar de Kika is gegaan, hebben wij in overleg met Kika, een dahlia met de naam Kika vernoemd. De opbrengst was meer dan boven verwachting. Dit jaar hopen wij jullie weer te zien op de 2de zaterdag en zondag in september. De tijden zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur.


De dahlia Kika

Een zeer natte start kenmerkte het begin van het jaar 2014. Vele akkers stonden blank en het werk werd onmogelijk gemaakt voor onze Nederlandse agrariŽrs. Ook onze tuin ging hier aan niet voorbij. Wat het jaar gaat brengen dat zult u hopelijk verderop gaan lezen. De temperaturen waren aan de zeer hoge kant in het begin van januari. Dat is dan ook meestal de oorzaak van de natte perioden. Maar gelukkig we hebben altijd onze platglasbak nog en daar hadden we al ingezaaid. Dus, elk nadeel heb ook weer zijn voordeel.
Eind februari had het nog maar een paar nachtvorstjes gedaan en vele honderden millimeters had het geregend. Overal waar je kwam stond het water op het land. Om dit te laten zien heeft weinig zin want aan zoiets wil je liever niet meer herinnerd worden. Binnenshuis gaan de werkzaamheden door. De eerste stekken zijn er 1/2 februari weer al.

 


Eind februari heb ik de volkstuinkwekers van de tuinvereniging "t Noordland in Heinkenszand bijgepraat over het wel en wee van de dahlia. Een leuk avond met mijn dorpsgenoten
 

 
 


 

 

De maanden maart en april kenmerken zich door het goede en warme weer. Goede reden om wat leuke dingen te doen in de tuin. Ik zal u een indruk geven van de ontwikkelingen in de maand maart en april.


In het najaar hadden we aan de rand van de tuin, waar normaal gesproken niet gelopen wordt in de zomer, tulpenbollen gezet. De bloemknoppen komen er in terwijl de werkzaamheden      doorgaan ter voorbereiding om het jaar 2014.                                                                         


De tulpen staan inmiddels in volle bloei terwijl de werkzaamheden voor de dahlia's klaar zijn.


Half april, we hadden nog een lezing bij een heel gezellige (dames)tuinclub in Amerongen.

Hier een kleine indruk van het aantal stekken wat is gemaakt tot 1/2 april.
 

Soms komt het wel eens voor en dat je er achter komt dat het niet gaat zoals je wel eens zou willen. Je kijkt het eens aan en je raakt het steeds meer zat. 2 jaar achter elkaar te martelen en haal je landelijk niet meer de resultaten die je... verwachten of die anderen van je verwachten: Het NK winnen. Om zo'n moment ga je da zaak rigoureus aanpakken. Een mini kraan erop en graven maar. Er zat op 17 cm een boden die de afvoer van het regenwater onmogelijk maakte. Nu uitgegraven tot 45-50 cm. De korengrond weggelegd en de onderlag omgelegd en de korengrond er weer terug op. In feite niets aan de hand alleen een betere drainage. Het enige gevolg is dat we nu 2 weken later planten dan in andere jaren. Maar dat halen we weer wel in (hoop ik). En nu afwachten wat de resultaten zullen zijn op het NK in September. Overigens kunt u op de foto's goed zien waarom ze mijn woonplaats HeinkensZAND noemen. Op de laatste foto kun je eigenlijk niets meer zien van de gehele operatie. De grond moet alleen een paar weken in klinken en daarbij zou een beetje regen wel welkom zijn. (Een beetje).


Voor dat het werk begon, zag de tuin er zo uit.

Heel duidelijk is te zien dat we in HeinkensZAND wonen.
Het werk zit er bijna op.


Nog even voor de geÔnteresseerden, de diepte die gegraven is ongeveer 45-50 cm. De korenlaag, dit is de bovenlaag ligt weer netjes terug, duidelijk is hier het zand te zienNa afloop was er eigenlijk niets meer te zien van werkzaamheden. Wel zullen we minder last    hebben van wateroverlast en kunnen we de aanstaande zomer met vertrouwen tegemoet zien.

24 april. De laatste knollen zitten in de grond. De laatste waren nog niet geplant of de eerste stonden al boven. Het was heerlijk weer de afgelopen weken.

 

Hier is het stukje met knollen te zien. De planten voor de wedstrijden worden allemaal geplant als stek. Deze komen begin mei vanuit Engeland, Polen en uit de Bollenstreek. De dahlia knollen zitten er allemaal in. Rinus bedankt voor jouw hulp.

Weer een stapje verder, de entree is, voor zover mogelijk opgeknapt. Bedankt Sjaak voor je hulp.

Het eerst deel, het stellen is het meeste werk.


Het is klaar, Ineke heeft het gezien en heeft het goed gekeurd.

Wanneer we dahlia's planten dan zetten wij die als liefhebbers op afstanden van 30, 40 en cm. Dit is afhankelijk van de grootte van de planten en de bloemen in de plant. Een grootbloemige gaat in principe altijd gepaard met een grote plant. In de dahliasnijbloem sector worden er meestal 27 op de meter geplaatst. Zelf ben ik vandaag, 2 mei begonnen met iets nieuws. Ik geloof dat ze dit innoveren noemen. Zelf noem ik het maar gewoon iets uit proberen om proberen er beter van te worden. Ik ga het je uit leggen. De midden soorten, in dit geval de dahlia Eveline:

De dahlia Eveline is een middensoort. De grootte is natuurlijk afhankelijk van de voeding die u hem geeft. Gemiddeld zal hij of zij, zo u wilt, iets groter dan een meter worden. De bloemen een doorsnee van 12 tot 14 cm. We zetten deze dus 40 cm uit elkaar. Wat je dus kunt doen, zie de onderstaande foto:

Je graaft een gleuf. Je zet daar potten in van 20 cm doorsnee. Maak zelf een keuze of je vierkant neemt of rond. Persoonlijk kies ik om praktische redenen voor vierkant. Ik vul deze potten halfvol, of halfleeg, als er maar iets in zit, je gaaft daarnaast nog een gleuf:

Je pakt de potten, om en om weg en zet ze naast de andere potten in de andere gleuf. Dit is inmiddels 1 gleuf geworden, en je vult de potten met dahliaknollen. Ook de lege ruimtes vul je met dahliaknollen. Je dekt ze netjes af:

Je dekt de rest ook nog netjes af en zand er over en klaar is Kees, uh Frans.

 

Wat is nou mijn bedoeling zult u zich afvragen? Op het moment dat de planten in bloei komen dan haal ik de gevulde potten er tussen uit. De vaste planten staan keurig netjes op 40 cm afstand en de potplanten kunnen dienen als aan vulling voor eventueel lege plekken in de tuin. (Dit moet je niet verder vertellen, als je deze planten er tussen zet, dan krijg je dus plotseling een andere bloem in een bepaalde rij en dat staat niet netjes). Niet erg, op het moment dat je bezoek krijgt haal je uit de potplanten de bloemen eruit. Dit verhaal wordt binnen kort weer wel een keer vervolgd.

Als amateur- hobbydahliakweker leer je in een tijdbestek van vele tientallen jaren (op een leeftijd van 16 jaar had ik al mijn eerste dahlia's) heel veel. Dit jaar heb ik het volgende uitgeprobeerd: Je strooit de potjes in de plantenplaat vol met potgrond.

Je maakt er gaatjes in en stopt het op een speciale manier afgehaalde stekje erin. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat vertel ik u graag op een lezing tijdens uw clubavond.Vergeet geen stekpoeder aan de stekken te doen. Wist u trouwens dat, wannner je geen stekpoeder gebruikt, je grotere kragen hebt op je knollen en dat daar dan weer meer stekken op komen?

Na het planten laat je de stekken en paar weken staan. Je hoeft ze alleen maar te voorzien van water.

Na een paar weken kun je dergelijk stekken uit de stekplaten halen:


Ook worden dahlia's gezaaid. Voor u daar aan gaat beginnen wil ik u niet ontmoedigen. Van 1000 zaadjes die opkomen zijn er meestal maar een stuk of 5 dahlia's die het er toe doen. Dus u hebt een slagingspercentage van 0.05%. Als u mijn advies toch in de wind slaat dan kunt u zien wat er na een week of 3 in je zaaibak staat.

Doe je er nog eens 3 weken bij dan kunt u dit resultaat krijgen. Het is wel mogelijk maar u moet er wel mee om weten te gaan:

Een individuele stek ziet er dan als volgt uit:

In de tussentijd gaat de natuur gewoon verder gaat ook het verdere tuinleven verder. De aardbeien doen het heel goed en ik wil u een fotootje niet onthouden. Ik vind aardbeien net als dahlia's een hele leuk teelt met heerlijk vruchten.

Snel weer terug nar de dahlia's. Mogelijk heb ik het al elders neergezet maar dahlia's zetten we in de rij gemiddeld 40 cm uit elkaar. We bereiden de grond voor. Allereerst egaliseren we de grond.
 

We maken plantgaten voor de dahlia's waar we bloeien vandaan willen halen om de 40 cm. De rijen zetten we 50 cm uit elkaar. Voor zaailingen maken we de gaten om de 20 cm en de rijen staan dan op 33 cm. Deze maat is gekozen omdat het ondersteuningsgaas 1 meter breed is op die manier kunne er dan net 3 rijen in een meter (gaas).

Na het planten van de knollen maken we de de grond weer egaal en harken dit iedere week luchtjes aan. Door dit harken wordt de groei van onkruid in de bovenlaag verstoord. We kunnen dit ongeveer 3 weken doen. Daarna zullen, in de 4de week, de eerste jonge scheuten te zien zijn.

Na een paar weken zult u zien, wanneer u goed plantmateriaal hebt en knollen van een gelijk soort, dat u een mooi opkomst krijgt.

BEPERKINGEN IN VERBAND MET DE GEZONDHEID.
Zoals u weet is mijn gezondheid helaas niet al te best. Je kunt thuis gaan zitten maar als je koppie zegt dat je toch wat om handen wilt hebben dan zul je zelf naar oplossingen moeten gaan zoeken.
Allereerst zijn wij veel dank verschuldigd aan een groep van tuin- en dahlialiefhebbers die ons de afgelopen jaren hebben geholpen:

Rinus, Rini, Rianne, Hans, Sjaak, Dies, Jan en Johan allemaal een dankjewel voor jullie. Zonder jullie zou onze tuin niet zijn wat hij nu is.

Als je veel pijn hebt, zul u ook begrijpen dat het met slangen slepen en water dragen geen goede bezigheid is. Om die reden is er een druppelbevloeiing in de tuin aangelegd. Dit is gebeurd door de firma Meeuwse handelsonderneming te Goes. Honderden meters slang zijn door de tuin aangelegd.

Een ingenieus systeem zorgt er voor dat elke plant voldoende water krijgt. Om de 30 cm zit een gatje in de slang. In de slang wordt via de pomp:

 een druk opgebouwd tot 1,8 bar. Op dat moment gaan de gaatjes open en verliest de slang per uur bijna 1 liter water per gaatje, hetgeen de plant toegedeeld krijgt in de drogere tijden. Ik dien daarvoor wel eerst de pomp te activeren. Dit kan ook automatisch. Ik wil echter wel enige affiniteit met mijn plantjes houd en weiger om nog verder te automatiseren.  De extreme tijd zullen in de toekomst meer en meer voorkomen volgens de weerkundigen:

Omdat de dahlia's geplant worden in verschillende fases,is elke rij afzonderlijk af te sluiten en aan te zetten uiteraard.

We kunnen heel veel hulp gebruiken. Als u zich geroepen voelt dan mag u best eens komen helpen. U zult dan heel veel op kunnen steken (letterlijk en figuurlijk). De onderstaande bijtjes kwamen ook al helpen maar helaas ze waren enkel maanden te vroeg. Omdat ze geen korp of huisvesting hebben zullen zij helaas ......... De bijen liefhebbers in dit dorp weigeren ze om op te halen. Ze weten wel manieren om ze te ruimen terwijl we deze diertjes in de bloem en fruitsector zo hard kunnen gebruiken. Pinkster weekend
Ik speel een spelletje op de computer. Dat heet Farmville2. Vandaag is het gratis waterdag. Je krijgt dan gratis water om je gewassen te besproeien. Dat het buiten ook zoveel zou zijn had ik niet verwacht. Kunt u zich nog de graaf en drainagewerkzaamheden herinneren begin april in onze tuin? (Zie een stukje omhoog op deze pagina). Ik ben blij dat we het hebben laten doen. De tuin heeft zich met de 25 mm van vannacht heel goed gehouden, al 3 jaar achtereen stond er water in de tuin bij deze hoeveelheden, nu is het alleen maar nat. Dit is een foto van 's morgens 9.00 uur.

Minder was het bij een akkerbouwer in de buurt bij Ovezande enkele kilometers verder op. Dit ziet u op afbeelding 2. Hopen dat het gauw wegtrekt anders kunnen ze hier de aardappels wel vergeten. Zonde hoor, het is wel hun boterham. (figuurlijk dan)

Wat de gevolgen voor vanmiddag/avond zullen zijn dat weten we nu nog niet. Maar afbeelding 3 ziet er niet goed uit voor de agrarische sector en die ene dahliakweker in de provincie Zeeland.

Meestal geven ze rond deze dagen goed weer af, ik noem het maar een recreatieweerbericht.
30 juni 2014. De tuin is inmiddels bijna helemaal op orde. Elke dahliasoort is gelabeld. Al deze labeltjes zijn geteld. We kwamen tot een aantal van 182 soorten. Ik kan er een paar naast zitten natuurlijk, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb de zaailingen niet meegeteld. Dat zijn er ongeveer 800. Elke zaailing is op zich een soort op zich. Net wat de liefhebber er van vind. Voor de rustmomenten hebben we een paar tuinstoeltjes neergezet. Het terrasje komen ze volgend week leggen en dan hebben we een mooi buitenverblijfje.
Vanuit mijn "zetel" heb ik het overzicht op de eerste foto.

De tweede foto is genomen van de andere zijde van de tuin. U ziet de bloemen zijn dit jaar veel vroeger dan andere jaren. Voor beide foto's geldt; de achterzijde van de tuin die bloeit bijna overal of zal dat in de komende 2 weken gaan doen. De dahlia's op de voorgrond zijn een maand later geplant. Ik ben er nu al achter dat zijn zeker geen maand later zullen gaan bloeien dan de eerder geplante. De reden dat ik ze later heb geplant dat heeft een reden. De planten zullen later bloeien. De bloemen heb ik nu niet echt nodig voor het ťťn of het ander. Wel heb ik ze later op het jaar nodig voor een mogelijke deelname aan het Nederlands Kampioenschap Dahliakweken.

 

Gisteren, 23 augustus samen met Paul, Katrien, Anouk en Carolien Volleman een mooie dahlia in de dahliatuin uitgezocht.
Deze dahlia heeft de naam Carla Volleman gekregen.
Carla is op 6 juli 2014 als gevolg van een verkeersongeval overleden.
Vele mensen hebben Carla gewaardeerd als mens en om haar passie en vakkundigheid op het gebied van de Fysiotherapie.
Voor mij persoonlijk heeft Carla heel veel gedaan in de afgelopen 4.5 jaar..