Dahlia's op z'n Frans in 2013

Home

Dahliakweek

Dahliaveredeling

Knollenverkoop

Dahliashows  & 
Tentoonstellingen

Gastenboek

Lezingen
 en 
Opentuindagen

Andere hobby's

Links

Mailcontact

Disclaimer


Het jaar 2012 is teneinde. Een jaar wat heel nat was. De regen veroorzaakte veel problemen. Uiteindelijk kwam alles toch weer goed. Dat het goed kwam dat was te danken aan de vele vrijwilligers die ons hebben geholpen. De helpers, Jan, Rinus, Rinus, Johan, Rini en Marien hartelijk bedankt voor jullie hulp en stimulatie. Ook dank voor de familie van de Swaluw voor hun hulp. Het jaar 2013 gaat heel anders worden. We hopen, om met een goede gezondheid, gemakkelijker te gaan gaan werken. Ook zullen er hele andere dahlia's in de tuin komen te staan dan in andere jaren. Hier naast ziet u diverse soorten dahlia's die u nog nooit gezien hebt. Zij komen namelijk uit China. Zoals u mij kent zullen deze knollen er wel komen. Het betreft hier lage dahlia's met grote bloemen . Hebt u ze wel eens gezien?Kom gerust een keer kijken in onze tuin. Wil je het dahliakweken ook leren kom dan een keer bij ons langs. Je helpt ons en je leert het gelijk.

_________________________
Het jaar 2013

In maart is het stekken begonnen. Op een geheel nieuwe manier, u ziet dit op de foto's. Klik erop voor een vergroting. We zijn begonnen om ze in het donker te laten groeien. Ze groeien harder omdat ze naar het licht "rekken". De gepote stekken die groeien beter in het licht. Vandaar de TL balken boven de stekken. Per lamp is de lichtsterkte 3700 lumen. Eigenlijk is het volledig daglicht. Sommige vragen zich af of we ook nog andere planten hebben. Nee dus.

Dahlia's op pot
Soms wordt er wel eens gezegd, ik heb geen ruimte in mijn tuin of ik heb alleen maar een terrasje. De mensen denken dan dat ze geen dahlia's kunnen kweken.
Je neemt een bloempot met een pothoogte van 22 cm, doorsnede pot 34 cm en inhoud 15 liter.
Gewoon plastic potten, daar zitten al gaten in, goede kwaliteit potgrond erin. Half maart (als de temperatuur boven nul blijft) de knollen niet te diep er in, meestal een halve centimeter grond op de knollen. Water er op en wachten tot de eerste scheuten boven komen.  Ik gebruik geen kunstmest, maar koemestkorrels die ik oplos in water en die schenk ik er bij. Om de vier weken tot er knoppen gevormd worden, dan om de 2 weken en eind juli/begin augustus krijgen ze nog een beetje compostgrond. En maar water geven tot je geen water meer kunt zien. Bloei is meestal eind juni, maar het mooiste is half juli, ligt er aan hoeveel zon er bij kan. Kijk wel uit met maden, larven, rupsen, slakken, wantsen en wat de schepper nog meer verzonnen heeft aan ongedierte wat dol is op jouw Dahlia's e.d. want in pot zijn ze iets gevoeliger. Maar ja, een spuitbus is gewillig

Dit is een foto van Sjouktje Kopenga, via Google kom je er achter dat ze 187 pot    dahlia's heeft. Knollen kun je bij ons         halen tot eind april op ons huisadres aan    de Julianastraat te Heinkenszand. Nog net voor het verstrijken van de maand maart is de  tuin nog plant klaar gemaakt. Omdat dit mij zelf niet meer lukt en je daar ook niet zo snel anderen voor vindt is het dit keer met wat meer pk's gedaan.

  
Eerst de vaste grond los maken.
Daarna het plant klaar maken.

Dit is het einde van de koude maand maart, de koudtse die ik ooit heb meegemaakt. Er viel maar 49,3 mm regen. Gelukkig niet zo veel als vorig jaar.

.