Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2012-1.

 

 

Begin 2012, De opbouw voor het stekken gaat weer beginnen. Op de vloer wordt wit plastic gelegd. De functie is tweeledig, de vloer blijft schoon en het wit weerkaatst het licht. Dit komt de groei ten goede. Niet geheel onbewust heb ik er een emmertje witlof neergezet. Zo kunt u tevens zien dat witlof kweken binnenshuis zeer goed gaat. Op de foto ernaast daar staat het eind resultaat vlak voor de oogst. Buiten in de schuur, in de kas en in de broeibak heb ik ook nog witlof staan. Door regelmatig wat naar binnen te halen en wederom in het donker te plaatsen op de vliering, eten wij regelmatig verse witlof. Minimaal 1 keer in de week. In de maanden februari en maart ben ik met het stekken bezig geweest. Deze zaken kunt u ook raadplegen op de andere pagina's van de vorige jaren. In de maand april, deze was één van de koudste van de laatste 15 jaar, ben ik heel voorzichtig in de hroentetuun begonnen. Op 24 april was ik in de platten bak, sommigen noemen dit ook wel de broeibak, bezig geweest. Er zou wat regen komen die middag dus waren we er op uit getrokken. Voor alle zekerheid hebben we het glas er maar even terug opgelegd. Je moet uiteindelijk maar nooit. Nou die gedachte was goed. Er heeft geen hagelkanon aan gestaan en toch viel er hagel. Getuige deze foto's:

 

Het stekken is klaar voor 2012. Het is echter te vroeg en te koud om de stekken nu al buiten te zetten. Hier wachten wij mee tot de tweede of 3de week van de maand mei. Dit heeft als voordeel dat de bloemen wat later komen en we hopelijk voor de shows de eerste bloemen van de planten kunnen snijden. Omdat ik dit jaar de "moer"planten tussen de stekken zet moeten deze zich een poosje rustig houden. Maar ja een dahlia die aan maal aan de groei is die kun je niet zomaar laten stoppen. Op de linker foto kunt u zien hoeveel ze groeien in 3 dagen, op de rechterfoto zie je hoe kaal ze weer staan na de snoei. Hierna hebben we de bakken maar buiten gezet in verband met de wat koelere temperaturen en we hopen op een gestage groei in de bakken.


Wanneer het stekperiode ten einde is gekomen dan rest ons de taak om de stekken nog een drie weken te laten overleven. Dat gebeurt gedeeltelijk in de serre en in de kas. Dit jaar geschiedt dat in de kas. Op 30 april heb ik de 2 onderste foto's gemaakt. U ziet heel wat bakken en kisten staan. In de gehele kas staan ongeveer 50 tomaten-, 20 paprika- en nog wat komkommer- en courgetteplanten. Verder staan er ongeveer 150 dahliaplantjes voor in de border, 300 zaailingen (die komen net uit de platte bakken), 750 dahliastekken die de grond nog in moeten. Als laatste zijn er ook nog ongeveer 100 fuchsia's die verdeel worden over 20-25 hangbakken. Deze komen op een speciaal daarvoor gereserveerd plaats in onze achtertuin. De foto's komen ter zijner tijd wel op de website.

Op 6 mei nog maar net bekomen van het winterse weer van 24 april hetgeen u op de bovenstaande foto’s zag hadden we Koninginnedag op 30 april. Het was een stralende dag en daarmee ook tegelijk de 1ste warme zomerdag van 2012. De temperatuur was dan ook boven de 20 graden. Schijnbaar was dit weer al teveel van het goede van in de nacht van 2 op 3 mei kwam er zegge en schrijve 1 bui naar beneden. Deze had, voor wat betreft Heinkenszand, een inhoud van 27,9 millimeter. Het totaal aan water is hiermee gekomen op 103,9 mm sinds ik de baterijen had verwisseld op 1 maart. Één en ander houdt in dat de dahlia’s die geplant zijn op 25 maart nog steeds alleen maar kou hebben gehad en met name in de nacht. 2 keer heeft het zelfs gevroren in de ochtenduren. Dit heeft tot gevolg gehad dat mijn aardappelen bevroren waren. Op 6 mei zie je hier overigens niet meer van. 6 mei is zelfs een dag die als “droog”  in de boeken mag.


De aardappelen op 6 mei, er is vorstachterstand.    Aardbeien gaan onverminderd door, met de     
Gelukkig is bijna alles weer goed gekomen              eerste vruchtzettingen.                                         
 
Een overzicht van het aardbeien areaal, 6 mei.      Bessen in bloei, de vruchtzetting is begonnen.
 Ieder 3 jaar wordt een bed aardbeien ververst.     Gelukkig weet de bloesem niet van de vorst.    

Overzicht van de groentetuin, op de voorgrond zie  De groentetuin uitgelicht. Van voor naar             
je de gladiolen. Hier staan ongeveer 15 soorten.    achter: uien, Italiaanse en Egyptische bieten,      
                                                                                    gemengde salade, rucola en achteraan  sjalotten.

  Na de regen van vorige week, 27,9 mm, viel er in de nacht van dinsdag op woensdag weer een grote hoeveelheid, 13,6 mm. Dit resulteerde in een grote waterplas in de tuin. De dahlia's, die nu ruim 6weken in de grond zitten, vertonen weinig teken van leven. Reden voor mij om eens een controle uit te voeren om te zien of ze, en zo ja, hoeveel ze groeien. Bij controle bleek dat ik kleine witte puntjes op de knollen kon waarnemen. Voor mij een teken dat de groei er in begint te komen. Ik heb nog wel een paar foto's gemaakt van de "watersnoodramp" welke was ontstaan op 10 mei 2012. Het voorspelt nog niet veel goeds. Ik hoop maar dat de beloofde droge dagen er aan komen.


Afvoergeultjes moesten ze voor me graven omdat het land blank stond.

Zoals u hebt gezien op de homepage zijn er dit jaar wat spreuken aan de website toe gevoegd. Zo zag ik onlangs enkele spreuken over de IJsheiligen. Het leek mij leuk om deze voor u te vermelden. Overigens hebben de IJsheiligen niets met de vorst te maken. Want ik heb ook wel eens vorst gehad om 18 mei en 16 juni. Hier een stukje over de IJsheiligen. Lijkt me leuk voor u om dit nog te lezen  voordat het dahliagebeuren de website verder gaat vullen:

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar. Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noorderwind. Na deze dagen komt er in onze streek (Midden Noord-Europa) geen nachtvorst meer voor.

Terug naar de planterij

De stekken waren dit jaar subliem geworteld. Als u ze zo ziet liggen dan begrijpt misschien al wel waarom we ze op laten groeien in zand. Dit zand valt namelijk heel gemakkelijk van tussen de wortels. Hierdoor heb je geen beschadiging van de haarworteltjes. Als je de met (pot) grond doet dan zul je zien dat je heel veel (haar) wortels zult beschadigen. Overigens achter de stekken ziet u het plantgat hetgeen is gemaakt met een spade. Het is ruim voldoende voor de kleine stekken. Je kunt de gaten ook maken met een pee spaatje. Dit stuk gereedschap gebruikten we vroeger om de voeder- (mangels) en suikerbieten uit te doen.Tijdens het planten was het behoorlijk droog, toen het planten klaar was zag het er tip top uit....

Dat het leven van een dahliakweker niet over rozen gaat blijkt dit jaar wel. Hoe komen ze trouwens aan deze uitspraak? Ik heb de doornen goed gevoeld dit jaar. Iets hoger op deze foto ziet u de plassen water op het land staan. Op deze plek, waar eerst de knollen waren geplant, waren de dahlia's verrot en moesten opnieuw worden ingeplant. Als een dahliaknol meer dan 24 uur in het water staat dan begint het rottingsproces. De oude knollen zijn nu vervangen door stekken. Dit houdt in dat we dit jaar wat later bloemen hebben en dus ook veel minder bloemen hebben. Op zich komt dit wel goed uit want dan hebben we ook minder werk. Na de Pinksteren zijn er allemaal nieuwe stekken geplant op het land waar eerst de oude knollen stonden. Ook dit heeft wel weer een positieve kant want dan hebben we ook weer eens andere soorten in de tuin.


In de maand Juni heeft het in totaal 138,8mm geregend, normaal is dit 60 mm.

De stekken zaten er nog maar net in de grond of ze verbranden bijna door de warme zon. Temperaturen van 30 graden waren geen uitzondering in de week na de pinksteren. Iedere avond aangieten tot en met 31 mei. Het weer draaide plotseling om en; wat 14 dagen geleden hebben we er een 400 gerooid, ze waren verrot door de grote buien van 10 mei. Deze knollen waren voor 75% verrot dus alles gerooid, uitgezocht en weer op een andere plek ingeplant. Daarna weer opnieuw 250 stekken geplant en deze maken dit ( zie de foto's) nu weer mee. Meer de 50 mm in 30 uur. Inmiddels een paar uur later en zie de andere foto, het oogt wat beter, afwachten wat het weer morgen doet. We moeten nu alles weer open halen voor zuurstof bij de planten te krijgen. Maar op 8 juni is de grond nog steeds drassig. We hopen nu op 2 droge dagen want nog meer water dat kunnen de stekken niet hebben.  De 2 droge dagen bleken zelfs 3 droge dagen te zijn. In de middag van 11 juni vieler weer meer dah 10 mm regen naar beneden. Niet alleen de regen was duidelijk aanwezig, ook de wind kwam ons in het weekend van 9 juni bezoeken. In onze achtertuin daar lagen de fuchsia's op de grond. Sommigen dacht dat het door de harde wind kwam. Ik had het gelukkig zelf gedaan. De reden was dat er nogal veel water in de potten aanwezig was. Dit moest er uit want de planten moesten allemaal opdrogen om ze vervolgens water te kunnen geven. Dit klinkt voor een leek nogal erg dubbel. Ik zal dit proberen uit te leggen. 1 keer per week moeten de fuchsia's voedsel hebben. Dat meng ik door het drinkwater. Als de fuchsia's dan nogal nat zijn dan "verzuipen" ze. Ik hoop dat het zo duidelijk is. Mocht het niet zo zijn dan kom je maar een keer kijken en dan zal ik het uitleggen. Op de onderste foto's ziet u de border in de achtertuin en rechts ziet u de schoonheid van de paardenbloem. Klik voor de aardigheid eens op de foto en zie de schoonheid van een stukje onkruid. Eigenlijk mag je dit niet zeggen, het is eigenlijk een plantje wat op de verkeerde plaats staat.


Door de vele regen heb ik de potten een nacht op zijn kant gelegd. Het overtollige water 
kon er zo uitlopen. Hierdoor kon ik de planten tijdens de natte periode toch bemesten.     

In de tussentijd hebben de gladiolen ook niet stil gestaan. Ze groeien voortvarend. Ik ga u de eerste 3 soorten tonen.

 

Voor dat we definitief naar de dahlia's over gaan hier nog wat foto's van mij fuchsia's. Ook zij leiden van het koude en natte weer. Het is de laatste weken van juni en juli meer water afgieten dan water geven. Onderhoud is in deze periode geen overbodige luxe. Het is in elk geval werk wat je al staande kunt uitvoeren, als u snapt wat ik bedoel. Het is een leuk tijdverdrijf.

Deze Botanische Fuchsia is voor mij een pronkstuk
waarschijnlijk door zijn bijzondere vorm.


Ze wil nooit op een foto, dus neem je de foto van een afstand.
Bedankt voor je hulp Miranda!


Eindelijk, eindelijk, eindelijk. De dahlia's zitten er allemaal in. Ze groeien nu eindelijk. Eigenlijk heb ik nu 3 generaties op het land staan. Zoals bekend zijn er 400 knollen vervangen omdat er daar meer dan de helft van verrot waren. Ze zijn vervangen door stekken. Op zich niet verkeerd want dan heb ik automatisch ook later bloemen. Dit heeft als voordeel dat ik tijdens de wedstrijden de eerst (hoofd)bloemen heb voor de wedstrijden. Misschien dat ik er nog een leuke prijs mee kan winnen, wie weet.Links, het verschil is groot per 3, toch heb ik er vertrouwen in dat de kleintjes de groten inhalen 
binnen een afzienbare tijd. Rechts een overzicht van mijn eigen stekken. Hierin zit ook wel iets   
verschil maar het lijkt meer dan het in werkelijkheid is. Op de voorgrond staan ook nog stekken.
Je ziet ze bijna niet maar ze zijn er wel degelijk. Ze zijn geplant op 19 juni in een zeer natte grond. 

Hier zie je de stekken van wat dichterbij. Op de achtergrond de planten welke als knol gezet zijn. 
Op de rechtergrond zie je dat de structuur van de grond wel aangetast is door het letterlijke ge-    
modder tijdens  het planten en het aflaten van het water. Er zijn veel kluiten in de bovenlaag.        

Hier de planten welke geplant zijn als knol Duidelijk is het verschil met de rest van de tuin. Rechts
zijn de eerste bloemen in spé zichtbaar. De eerste week van juli begint het snijden van het eerste   
bosje voor thuis in de vaas. Het huis zal de komende 4 maanden weer gevuld worden met dahlia's. 

Een heel ander verhaal is het andere stukje waar we geen problemen hebben gehad met water. De 
planten groeien goed en helaas tripsen, luizen en dergelijke weten de planten ook weer te vinden te
 vinden.  Overigens niet alleen op dit stuk zijn ze te vinden. Ze schijnen overal goed te gedijen. Zo zie
 je, het is altijd wel wat en zelden wat goeds. Dit zeiden ze vroeger veel op Walcheren.                        

De zaailingen 2012
 
Ook moeten we denken aan de volgende generatie. Hier ziet u de zaailingen voor dit jaar. De aller-
mooiste zal ik aanhouden. Ik zal ze u tonen in de loop van dit jaar. Misschien wel op een aparte       
maar wel een nieuwe pagina. Deze zal dan een andere pagina gaan vervangen. Of vind u de website
 niet erg groot worden. Laat eens weten wat u er van vind via het gastenboek. Dat vinden wij leuk.    
De bovenstaande foto's van de zaailingen zijn van begin juli. Wat ze in 3 weken kunnen doen dat      
ziet u op de onderstaande foto's. Daaronder ziet u het eerste bloemetje van de nieuwe zaailingen.     
Op zich niets bijzonders een dergelijke bloem. Het typische van deze soort is dat zij, na een hoofd-     
bloem te hebben gegeven, deze geheel afsluit door een kleine doorgroei en daarbij tegelijkertijd een
   12-15 bloemknoppen te geven. Het is een perk- en door sommigen ook wel een borderdahlia genoemd.

 
De eerste bloem is er: links nog in knop maar rechts volledig open. Deze bloem bloeide als eerste dit jaar en ik draag hem op aan Jan van Leeuwen uit Lisse. In overleg met Corina, de vrouw van Jan wordt zijn naam vermeld. Op de dag van zijn overlijden liet deze dahlia zijn eerste gekleurde bloemblaadjes zien. Op de dag van zijn laatste reis stond hij in bloei (foto midden) en daags daarna bloeide deze bloem, recht met het hart van de bloem naar boven... (foto rechts)                                                                                     


Tussen alle bloemen was ook op dit deel van de tuin de eerste bloem waar te nemen. Het is Deveril.

Op 7 juli stond alles er goed bij, de leeftijd verschillen tussen sommige planten zullen we voorlopig nog wel even zien. Rechts een paar zaailingen. Sommige bezoekers vinden ze heel erg mooi. Voor een tentoonstelling zal hij nooit geschikt worden door zijn open hart. Inmiddels is er in deze maand, het is vandaag 7 juli 2012, alweer 38,3 mm water gevallen. Dit gaat, ook bij u (bladvlek) ziektes laten zien. Bestrijdt deze met een schimmelbestrijdingsmiddel.


Links ziet u Ada's Atraction en rechts ziet u een zaailing. Is dit familie van elkaar? Zou kunnen.     


Zaailing die uit de herkansers van vorig jaar komt, rechts voor de kenners, het standzicht. Bloemgrootte 12 cm

Nog een zaailing die uit de herkansers van vorig jaar komt, rechts het standzicht. Bloemgrootte 12 cm

 

14 juli 2012


Kent u het Zeeuwse wapen?
Kent u ook de betekenis daar van?
De wapenspreuk van de provincie Zeeland: 
"Ik worstel en kom boven". Een spreuk die wijst op de strijd tegen het water in dit deel van Nederland.
Of mijn dahlia's ooit de strijd in 2012 tegen water zullen winnen, ik weet het niet meer. Vandaag 14 juli nam
ik de volgende foto's. Ik geloof dat het nooit stopt de regen. Persoonlijk zeg ik u het weer wordt pas beter na 26 juli.
Dat is onze vakantieperiode, we hebben al 34 van de 36 jaar de beste 3 weken eruit kunnen halen, dat gaan we dit jaar weer doen.

Deze maand hebben we weer al meer dan 100 mm water mogen ontvangen. Voor mij mag het de rest van de maand stoppen met de regen. Je kunt het in de tuin waarnemen. Er zijn heel veel slakken dit jaar. De bladvlekken nemen toe en daar moet iets aan gebeuren. Luizen en tripsen en wantsen trekken zich niets aan van deze zomer, zomer? Zoals eerder geschreven zijn sommige paden 2 centimeter afgegraven. Deze grond is op de bedden gegooid. Het verschil in hoogte is dan dus 4 centimeter en dat is duidelijk op de foto's te zien. Een mogelijkheid is natuurlijk ook om je dahlia's in potten op het terras te zetten. Je hebt dan geen last van wateroverlast omdat dit meestal wel weg loopt. Bedenk echter wel dat dahlia's grote water en voedselgebruikers zijn. Dus je zult er iets achteraan moeten lopen. Een voordeel is ook dat je ze kunt verplaatsen zonder dat je de planten verder beschadigd. Je kunt ze ook neer zetten op plaatsen waar "een gat" in de tuin is gevallen en binnen een half uur heb je, door ze te verschuiven, plotseling een hele andere tuinindeling en dat is wel weer leuk voor die broodnodige variatie. Overigens mailde deze dame mij 's avonds laat dat ze net klaar was met planten geven. Ze heeft maar 180 potten om te doen dus dat valt nogal mee. 

  
 
  

Hier een spreuk welke ik ook nog toegestuurd kreeg.


Dat niet alleen het dahliakweken goed gaat blijkt wel uit deze 2 tomaten, deze woog 450 gram en
is, zoals u ziet meer dan 2 krantenkolommen breed. Van deze soort heb ik wat zaadjes gehouden 
in de hoop dat ze volgend jaar weer terugkomen en dan wederom op deze grootte. Overigens de   
smaak was overheerlijk. Er waren ook nog andere tomaatjes. Deze zijn ongeveer net zo groot als  
gemiddeld doorsnee woord in de krant.                                                                                                   

Augustus

Zo komt Augustus, die steeds was
De maand der grootste regenplas.
Los is het weer, en ook de donder
Mengt nu en dan zijn stem daar onder.

Nieuwe zaailing in 2012
 


Zaailing gekregen van Henk van Eeuwijk                                 Rode, donkerbladige cactus

Oranje donkerbladige decoratief  Oranje gele decoratief.

Wekelijks worden alle bloemen verwijderd die over zijn. Zij gaan richting de milieustraat. Het proberen om ze aan goede doelen te geven is helaas geëindigd in het krijgen van geen respons van de liefdadigheidsinstellingen. De bloemen worden om diverse redenen verwijderd. We willen een mooi overzicht in de tuin hebben, wanneer de bloemblaadje op de planten vallen dan worden de bladeren van de planten vies en we voorkomen dat de planter erg hoog worden, hetgeen stormschade op kan leveren aan onze planten. En als u dan zo'n kar met bloemen afval ziet dan dekt u wellicht ook, waar blijven de foto's van de bloemen dan. Nou hier komen ze hoor. Het is een overzicht van 19 augustus. Duidelijk is wel te zien dat we een maand achter lopen ten opzichte van de voorgaande jaren. Op de bovenste 2 foto's kunt u duidelijk zien, nou ja duidelijk, dat de planten getopt zijn. Toppen houdt in dat ik na het 5de bladpaar de top eruit haal. Dit is meestal de eerste bloem die ik dan verspeel. Je ziet echter dat er naast het getopte gedelte er 5 stelen ontstaan. Elke steel heeft 1 bloem in zijn top. Kortom het is net als met dammen en schaken, je offert een stuk of steen op om er meer terug te krijgen.Dit is een overzicht van 19 augustus 2012, het is weer al behoorlijk droog aan het worden.

 

Hier ziet u en plant die een behoorlijk zwart blad heeft. Wat het wordt dat verneemt u nog van mij.
Nou dat ik schreef dat het nogal droog was dat heb ik geweten. Onderstaande foto's zijn van zondag 26 augustus. In totaal viel er vandaag 32 mm regenwater. Het stond toch weer even blank. Het heeft de planten weer goed gedaan. Er zijn spontaan veel bloemen en gekomen en de kleur van het blad staat er weer fris bij. We gaan een paar mooie open tuin dagen tegemoet op 8 en 9 september. U komt toch ook kijken? Dan kunt u tegelijk kijken hoeveel een dahlia groeit in 11 dagen. U weet het toch wel dat de vrijwillige opbrengst is voor het KWF? Hieronder de foto's per rij. Als je onze tuin binnenkomt sta je op het dahliaplein. Via de dahlialaan kom je in de showtuin en wel aan de voorzijde. De tomaten zijn van ons en als u wilt kunt u ze kopen bij Ineke. Zij verkoopt ze eventueel per bakje aan U. De voorzijde is het eerste pad als je de tuin binnenkomt. De entree van de tuin is een zijstraat van de van Cittersstraat te Heinkenszand. Tijdens de open dag staat één en ander duidelijk aangegeven in het dorp. 

Maar uiteindelijk hebben we de strijd tegen het water toch gewonnen en konden we toch de open tuindag houden. Zoals u weet brachten deze dagen een bedrag op van 897,64 voor het KWF. Alle gevers van harte bedankt. We hebben in deze tijd behoorlijk aan de weg getimmerd.


Dit is het voorpad of wel de voorzijde.

Dit is rij 1 

Dit is rij 2 

Dit is rij 3 

Dit is rij 4 

Dit is rij 5 

Dit is rij 6 

Dit is rij 7 

Dit is rij 8 

Dit is rij 9 

Dit is rij 10 

Dit is rij 11 

Dit is rij 12 

Dit is rij 13 

Dit is rij 14 

Dit is rij 15 

Dit is achterzijde, hier kunt u nog even een overdenking maken en beslissen of u volgend jaar ook dahlia's gaat kweken

 


Als u dahliaknollen komt halen zorg dan voor passend en luchtig vervoer. De dahliaknollen kunnen onderweg al drogen.
Persoonlijk vind ik het heel erg aardig dat deze vrouw van haar man een speciale cabriodahliaauto kreeg van haar man.

 

Ik hou u weer op de hoogte via de pagina Dahlia's op z'n Frans in 2013.


Dit was het jaar 2012, een jaar met veel uitersten.
Het land is leeg en verlaten, alleen Remie staat er nog
Alleen op de dahliawereld. op de linker foto staat hij rechtsachter
Een stoere dahlia, in de winter van 2012 heeft hij -12 graden doorstaan.
Hij gaat nu gestekt worden, zo'n ster verdient een plaats in de dahliawereld
Dit is Remie tijdens de zomer, hij komt nu in productie.Tot slot wacht ons de winter, de dahlia's zijn er uit.
Er is nog wat eten in de groente tuin, we komen de winter wel door.

Wat we nu doen is wachten op het voorjaar, hoe dat wordt? We gaan het heel anders doen.
Hoe? Volg ons op de website.

Wij wensen u een goede winterslaap en veel gezondheid want daar kun je niet zonder!!