Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2010

 

 Geluk maakt je vriendelijk 
Beproevingen maken je  sterk 
Verdriet houdt je menselijk 
Mislukkingen houden je nederig  
Maar alleen de hoop laat je vooruitgaan.... 

In het begin van het nieuwe jaar lijkt het mij goed om u allen allereerst een heel goed, gelukkig en gezind 2010 toe te wensen. Omdat er dit jaar geen dahliashow is zoek ik voor dit jaar weer een andere uitdaging: Zoveel mogelijk nieuwe soorten gaan creëren. Ik verwacht dit jaar toch wel een 700 zaailingen te hebben. Hieruit hoop ik een 30 soorten te kunnen doorkweken. Als u een keer in de gelegenheid bent kom eens langs op de zaterdagmorgen. Kijk wel eerst op de homepage of de tuin open is. Ook wij hebben wel eens iets anders dan het kweken van dahlia's, toch wel.

Uit een volle afwasteil - de linker foto- komt slechts een klein hoopje zaad. U ziet dat links op de foto. De rest op de foto is het kaf. Van dat zaad komt echt nog niet alles op wanneer dat gezaaid is. Wanneer dan het zaadje is ontwikkeld en na het overplanten is aangeslagen op zijn of haar definitieve plaats in de tuin zijn we al een aantal weken en dode plantjes verder. Het uiteindelijk resultaat zal ik u nog eens een keer laten lezen. Uiteraard mag u het resultaat ook weer net als andere jaren komen bekijken. Zoals u weet zijn wij vanaf 1/2 juli tot eind september altijd open op de zaterdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur. Er zijn dan weer bloemen te halen bij ons in de tuin.

Op 8 januari was ik weer te gast bij mevrouw Peijs de commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland. Zachtjes aan begint ze mij wel te herkennen -was u er ook weer- en viel een spontane begroeting mij ten deel. Ik had nog een verrassing voor haar. Even tussen door, ik had een brief geschreven aan haar secretariaat. Gelukkig ontdekte ik nog op het laatste moment dat ik schreef, "wij willen mevrouw Peijs verrassen", alleen in het laatste wordt had ik een "r" te weinig staan. Gelukkig zag ik het nog op het laatste moment. Maar goed ik had nog een verrassing voor haar. Tijdens het laatst gehouden NK Dahliakweken in Heinkenszand is er een dahlia naar mevrouw Peijs genoemd. Hiervan is dus een officieel certificaat gemaakt. Dit heeft zij toen ondertekend. Dit officiële certificaat heeft zijn van mij overhandigd gekregen.Hier krijgt mevrouw Peijs het certificaat overhandigd, zo te zien vond ze het heel erg aardig.

Eerst een bericht. Ik krijg momenteel nogal wat mailtjes waarom de website niet is bijgewerkt. Hiervoor is een reden. Sinds ½ januari ben ik wat met mijn gezondheid aan het tobben, eigenlijk al vanaf september 2009.Inmiddels hebben behandelingen plaats gevonden. Het is nu afwachten of de bestralingen hun werk doen. Dit zullen we ½ juli horen. De mensen die mij een mailtje of een kaartje of een telefoontje hebben gedaan zeg ik daarvoor hartelijk dank. Via de contactlink aan de linkerkant kunt u contact met ons opnemen om dahlia's te bestellen. 
Ook gaan er verhalen rond dat ik dit jaar niets aan mijn dahlia's ga doen. Kijkt u maar eens op deze webpagina van 2010. Betreffende nieuwsbrengers kunnen misschien beter eerst juiste info opvragen voordat ze de verkeerde info doorgeven. Door de vele hulp gaan de dahlia's gewoon door. Op de foto's zie u de mensen die mij hebben geholpen. Ik ben hen hiervoor zeer erkentelijk! Vandaag, 9 juli 2010 kreeg ik de uitslag van de waarden. Deze waren goed ze zijn met ongeveer 2/3 gedaald. Reden voor weer wat meer perspectief voor de toekomst.

Deze kaars kreeg ik als ondersteuning voor onze nare tijd, dit wordt zeer
 gewaardeerd door ons. Ik kreeg heb brandend maar het lukt mij niet om deze er brandend op de site te zetten. 
Wie kan mij helpen.

Enkele leden van de DVU , hetgeen staat voor Dahliavereniging Utrecht, hebben de reis naar Zeeland aanvaard om hun clublid Frans een hart onder de riem te steken. Zij lieten de bezoek vergezeld gaan van een mooie bos bloemen namens de club en brachten tevens een mooie fruitmand mee namens de Nederlandse Dahlia Vereniging. De leden in kwestie, Agnes en Frank, met hun zoon Daan en Gerda en Gerard, zijn nog een paar uurtjes gezellig gebleven. Daarna zijn ze weer richting Utrecht gegaan. Inmiddels hebben wij ook al een echt draaiende molen. Hij draait al op 3 punten.


Omdat het stekken bij mij niet op grote schaal zal plaatsvinden heb ik een verzoek gedaan aan een paar kwekers om mij eens een paar foto's toe te sturen. Eén van de mensen die gevolg gaven aan mijn oproep was de familie van de Vegte. Zij zijn al jaren dahlia liefhebber en hebben ook al heel wat prijzen bijeen vergaard. Omdat zijn niet over een zo grote zolder als wij beschikken dan zij het beneden. Zoals u ziet gaat bij hun alles wat oplegknol betreft in tempex visbakken. Deze houden de warmte vast. In koffiebekertjes -u mag de gebruikte bij hun afgeven- gaat net als bij mij, scherpzand. In de volksmond ook wel metselzand genoemd. De stekjes welke van de oplegknollen komen gaan in dit zand. Het zand wordt vochtig gehouden en de stekken gaan uitlopen. Op zoek naar voeding gaan zij al zoekend door het zand en maken wortels aan. Voeding vinden ze niet en na veel langere tijd zouden ze dood gaan. Echter voor die tijd halen zij de stekken uit de bekertjes. Door ze een paar dagen voor het planten geen drinken meer te geven valt jet zand gemakkelijk uit elkaar en komen de onbeschadigde stekken met mooie wortels voor de dag. Op de bekers  staan nummers die corresponderen met de naam van de moerplant. Op die manier heeft de familie van de Vegte de zaak administratief goed op orde. Dit kun je later in het jaar in hun tuin terug zien wanneer in de tuin alles netjes op kleur en soort in rijen is gerangschikt. Ik vraag mij wel af, gezien de stellages voor het raam, wat er daar gebeurt als er een vliegtuig door de geluidsbarrière gaat. Bij de professionele kwekerijen gaat het wat grootser aan toe. Hier een beeld van hoe het gaat bij Arie en Rita Koot. Op hun bedrijf, 
Ariko
Dahliaveredeling
, beginnen zij half februari met de opleg van de knollen. Begin mei wordt er dan gestopt met het plukken van de stekken. Nadat de stekken geplukt zijn gaan ze in bakken en potjes met zand. Daar komen ze aan de wortel. Het resultaat ziet u op het één laatste plaatje. Een mooi zicht al die jonge plantjes. Wist u trouwens dat deze vanaf begin augustus al volop bloemen leveren en eind oktober weer al volwassen knollen leveren die u in het aanstaande voorjaar weer al in de winkel kunt kopen? U kunt deze weer al via mij bestellen. Probeert u maar, overigens besteld u hier nog meer dan alleen maar dahlia's. Alle soorten bloembollen en knollen kunt u hier bestellen. Ook tuinattributen.


 

Van de bloemen op de laatste foto kreeg ik een achttiental knollen van Arie. De naam van deze dahlia: POWER FUTURE!!
Ik vind hem erg toepasselijk en veel zeggend in mijn situatie Dank je wel Arie en ook Rita natuurlijk!!

Terug naar het eigen tuintje. Hier de vrijwilligers welke ons hebben geholpen om de knollen en stekken in de gronde te zetten. De vrijwilligers bestonden naast de eigen vrouw, Ineke, uit Leen de buurman en nog enkele leden van de Zeeuwse Fuchsia Vereniging. Een fuchsiavereniging? Ja, inderdaad daar ben ik ook lid van. Op de in januari gehouden ledenvergadering heeft Johan Bruijnooge een oproep gedaan onder de leden om "even" de dahliaknollen van Frans te gaan planten omdat deze gezien zijn gezondheid hiertoe dit jaar niet in staat is. Ik moet u eerlijk zeggen, ik ben blij dat ze dit gedaan hebben want het is nu weer al dik de tweede helft van mij en ik kan nog geen kwartier in de tuin werken. 


Leen en Ineke bezig met de knollen te poten.
 
Dies is aan het frezen terwijl Rinus de gaten graaft en Johan Bruijnooge ze weer dicht harkt
(nadat de knollen er in zijn gelegd door Jan van de Plasse). Jammer dat ik de foto's tegen de zon in heb genomen.
Als de heren er beter op willen komen te staan dan moeten ze volgend jaar nog maar eens terug komen. 

Prinses Maxima tijdens haar bezoek aan Zeeland. Zal zij binnenkort ook iets met dahlia's hebben?

Leen en Ineke zijn bovenin de knollen aan het planten. Dit jaar, door de omstandigheden gedwongen, maar meer knollen dan stekken geplant. Ik had hele grote plannen op het gebied van mijn zaailingen. Helaas moet een mens zijn plannen wel een bijstellen. Ook de mensen van de Zeeuwse Fuchsiavereniging kwamen een handje helpen. Dit kunt u zien op de bovenstaande foto's. En natuurlijk zou ik bijna zeggen, Dies was er ook weer bij om de zaken in goede banen te laten lopen. Wat doet de foto van Prinses Maxima op deze website. Wie het weet mag het zeggen. Als je het niet weet moet u maar een poosje geduld hebben. Ja en dan enkele weken later, er is al veel gezaaid in de groentetuin. Het groeit erg goed omdanks de koude nachten. Dit houdt in dat ook het onkruid goed groeit. Buurman Bert was zo vriendelijk om dit te lijf te gaan. En wees eerlijk, het ziet er tip top uit.

In de tussenliggende tijd, de tijd tijd tussen het dahlia poten en het wieden van het onkruid moet natuurlijk ook onze achtertuin weer klaar gemaakt worden worden voor de zomer. Ook hier moest hulp voor ingeroepen worden, professionele wel te verstaan. Een hoveniersbedrijf heeft hier zijn best op gedaan. Leuk resultaat zou ik denken. Het gras ziet er niet uit na het verticuteren. Maar een paar weken later is er wel plotseling een heel mooi grasveldje te zien. Zie de laatste foto. Meer foto's van de achtertuin kunt u zien op de link Hroente en blommentuun aan de linkerkant. 
 
Zeg nou zelf het tuintje is weer wel opgeknapt hé? Op de achtergrond ziet u diverse potten staan.
Als het weer mee zit zijn er rond het WK Voetbal oranje dahlia's.
Wie ze wil mag ze komen halen half jullie.

Er stond nog een belofte open richting mevrouw Karla Peijs, Commissaris der Koningin in de Provincie Zeeland. Wij hadden haar nog beloofd dat er dit jaar een Karla Peijs dahlia in haar tuin zou staan. Zij had te kennen gegeven dit zeer leuk te vinden als die in 2010 haar tuin op zou sieren. En aldus geschiede. Zelf kon ik dit helaas niet doen maar voor de foto kon ik wel even de spade ter hand nemen. A.s. zomer nog een keer met mevrouw Peijs op de foto wanneer de Karla´s in volle bloei staan. Hier een impressie van de eerste aanplant van de dahlia Karla Peijs en een zicht op de tuin. Moet zeggen dat ik niet gauw jaloers ben......

 
 


Op deze dahlia ben ik zeer trots, in 2009 was ik met deze dahlia op het NK Dahliakweken, 
de beste amateur dahliakweker in de groep zaailingen


Mede dank zij de hulp van Ineke (R) en Miranda (Ook nog bedankt voor het intikken van de websitepagina's) zijn de 
dahlia's gepland en onderhouden. Dit jaar waren de planten bijzonder laat gepland. Dat had  zijn reden zoals u weet.


11 Juni. De knollen (L) staan boven en de stekken (R) zijn gepland.
Met dank aan al mijn echte vrienden voor het onderhoud.

 
21 juni (hoe snel kan het gaan) kon ik deze foto maken. Links is de grote showtuin. 
rechts ziet u het "snijveldje"

 
Op 3 juli waren de dahlia's weer al behoorlijk gegroeid:
Links is de grote showtuin. rechts ziet u het "snijveldje"

 
10 juli, neef Dies is langs geweest en heeft de gehele showtuin geschoffeld. 
Weer iets om met plezier te bekijken.


15-07-2010 Nog geen week later na het schoffelen van Dies, een flinke bui regen zie je de dahlia's opknappen. 
Rechts het snijveld een week later, om precies te zijn 24 juli

Begin oktober was er in de Katholieke kerk in Ovezande een kerkdienst. Deze had als thema "aarde en vuur". Deze dahlia's pasten erg goed in dit thema. Ik was blij dat ik hieraan een mooie bijdragen mocht leveren middels deze bloemen. Wilt u ook een keer een bos mooie dahlia's voor uw instelling, neem dan contact met ons op.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 .