Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2008.

Nieuw op deze pagina is de spreuk van de maand. Een aardige aflossing in het dahliaverhaal 
en u weet tegelijkertijd in welke maand ik de tekst geplaatst heb.

Heeft Januari koude en droge dagen, dan zal in Februari de sneeuw U plagen.


In Januari viel er 67 mm regen.

 Tussen oliebollen en champagne.

Deze keer eens een andere aanvang van de dahliapagina. Tussen "oliebollen en champagne" ben ik begonnen met deze pagina. Voordat er weer oliebollen zijn, december 2008, hoop ik klaar te zijn met deze pagina. Ik hoop dat u dan weer veel hebt genoten van mijn geschrijf en gefotografeer. Niet dat ik zo'n fan ben van de oliebollen, verre van dat zelfs. Ik heb er 1 op. Daar heb ik dan ook bijna een hele middag van genoten. De champagne smaakte me beter. Het is ook een goed middel als je last hebt van slapeloosheid. Ik kan het je echt aanbevelen. Niet dat ik er zo veel van heb gedronken, eigenlijk precies genoeg. Genoeg om op 1 januari alle Zeeuwen die luisterden naar omroep Zeeland een gelukkig en gezond Nieuwjaar te wensen. Want op 1 Januari was ik te gast bij Omroep Zeeland in het programma "De Meelboot" met als presentatrice Elsa van Hermon uut d'n oek. Een leuk gesprekje met haar gehad over mijn dahlia's. Dat alles naar aanleiding van een uitnodiging van het provinciaal bestuur van de provincie Zeeland voor een bijeenkomst met bijzondere Zeeuwen. Mensen die op de ťťn of andere manier wat bereikt hebben in het afgelopen jaar. Voor mij was dat het Nederlands Kampioenschap. Onderstaand een indruk van de uitzending. Heel leuk om zo'n uitzending eens mee te maken.  Overigens dit was niet de eerste keer, maar wel de eerste keer dat ik een fototoestel bij me had. Daardoor vind ik het nu ook wat zinvoller om daar van wat neer te zetten. Zo kunt u zich daar dan ook letterlijk een beeld bij vormen.

 

Tegelijk met Elsa een afspraak gemaakt om deze zomer nog eens terug te komen in haar uitzending. Dan kan ik wat meer vertellen over de dahlia's. Zoals al eerder op deze site omschreven is er op het gebied van dahlia's een gebrek aan voorlichting. Het onderdeel hierover kunt u terug vinden onder de link van de"Opentuindagen". Hier kunt u lezen wat we dit jaar aan dahliavoorlichting gaan doen. Dit gaat vanaf april (het planten) door tot oktober (rooien en verkopen van de overtollige knollen). Als u een keer langs wil komen b.v. met een groep mensen van uw vereniging bel of mail dan een keer met ons voor het maken van een afspraak. Nieuw op deze pagina is ook de spreuk van de maand. Een aardige aflossing in het dahliaverhaal en u weet tegelijkertijd in welke maand ik de tekst geplaatst heb.

Vandaag 7 januari 2008. Deze week is het eigenlijk een beetje feest. Onlangs ontving ik een brief van de Provincie Zeeland. Ze vinden mij namelijk een Bijzondere Zeeuw en daarom mag ik op 11 januari naar een bijeenkomst in Middelburg met andere Bijzondere Zeeuwen en de Commissaris van de Koningin, mevrouw Karla Peijs komen. Echt waar! Bij de brief zit een lijst met alle Bijzondere Zeeuwen van 2007. Ik sta op de lijst om de resultaten van vorig jaar met de dahlia's. Verder staan op de lijst veel sportlui, maar bijvoorbeeld ook BlÝf, Judith Maas (Miss Zeeland), de Nederlands kampioenen barbershopsinging, de beste pleiter van Zeeland, Paul de Waardt je weet wel die man die iemand het leven redde in AustraliŽ met gevaar voor zijn eigen leven, de beste (supermarkt)ondernemer van Zeeland en de meest markante horecaondernemer van Zeeland, een paar slager die goed "wostte kunne maeke", dus er zal wel wat te snavelen wezen denk ik.  Het feestje zal ik luister bij zetten met een paar foto's. Kunt u ook meegenieten. En natuurlijk gaat de Zeeuwse Vlag uit voor deze bijzonderheid. Want eerlijk is eerlijk, ik ben apetrots:  

                                                   


Bijzondere Zeeuw

Op 11 januari 2008 was het dan zover. We gingen richting Middelburg. Voor onze benoeming moesten we zijn in het prinsenlogement op de Abdij aan de Balans in Middelburg. Zoals u op de foto's kunt zien verwachtten ze ons. Ze wisten dat we kwamen want ze hadden, zoals Dorus vroeger altijd zong; "als ik had geweten dat je was gekomen dan had ik een kopje thee of koffie gezet, de rode loper uitgelegd".  Hieraan was zeker voldaan, zelfs was er nog gebak bij de koffie. We waren zeer zeker op tijd, en hebben maar even gewacht. Ze hebben mij althans altijd geleerd, hogeren moet je nooit laten wachten. Nou geloof ik persoonlijk niet dat mevrouw Karla Peijs me het kwalijk genomen zou hebben. Ik vind het althans een alleraardigste en innemende vrouw.


In haar toespraak, waarin ze aanhaalde dat we vanaf nu bijzondere Zeeuwen zijn, vroeg ze ons ook om het positieve, waarin we in 2007 hadden uitgeblonken, verder uit te dragen naar buiten de provincie. Jullie zijn vanaf heden ambassadeurs van de provincie Zeeland. Aan jullie is ook de taak om Zeeland te promoten. Ik zal dat ook zeker doen. In een persoonlijk gesprek met haar heb ik haar leren kennen als een erg belangstellende vrouw. Haar belofte dat ze deze zomer naar mijn dahliatuin wilt komen kijken verraste me zeer. Ik ben hierdoor aangenaam verrast.

Na afloop van de plechtige bijeenkomst werden de bijzondere Zeeuwen uitgenodigd om kennis te maken met de leden van Gedeputeerde staten en provinciale staten. Persoonlijk heb ik hier zoveel mogelijk gebruik van gemaakt. Ik heb wel gezien dat zakelijk Zeeland behoorlijk aan het "netwerken" was. Op zich is hier natuurlijk niets mis mee want zelf ben ik 's avonds ook nog aan het netwerken geweest bij "Zeeland op niveau"

 

Inmiddels voor de 31ste keer in de media (links) en voor de 32 ste keer kwam ik in 
de media (rechts). Deze keer in de Weekbladen de Walcherse en Bevelandse Bode, van hun kreeg ik de foto.
Op deze laatste foto sta ik met Cornelis Prooi van de stichting "De Burghse dag". Door het feit dat ik en zijn vader allebei 
in de veredeling van planten zitten kon het geen toeval zijn dat wij elkaar daar hebben ontmoet. Zo zie le maar weer hoe klein de wereld is.

Na, op de groepsfoto en de interviews met omroep Zeeland, gingen we naar de nieuwjaarsreceptie. Daar heb ik nog met enkele gedeputeerden gesproken om mij zelf in de komende jaren geen gedupeerde te laten worden van mijn "Dahliapromotieplannen". Wat ik hiermee bedoel dat zal ik op de komende jaarvergadering vertellen van de Nederlandse Dahliavereniging te Lisse. Het past nu nog niet om dat hier te doen. Inmiddels is de jaarvergadering geweest. Ik kan u nu de plannen ontvouwen voor de activiteit voor 2009. 

In 2009 gaan we proberen om het Nederlands Kampioenschap dahliakweken 
naar Zeeland te halen en dan met name naar Heinkenszand.


Vandaag is het 26 januari 2008. Het was een zonnige dag. Het voorjaar begon te kriebelen. Nee nog steeds geen dahlia activiteiten. Vandaag ben ik maar eens begonnen met het zaaien in de kas. Op de foto is dat te zien. Als u goed kijkt, dan ziet u de rijtjes  met daarin de zaadjes. Over enkele weken zal ik er nog een foto naast zetten. Dan kunt u links van het pad de aardbeien waarnemen en rechts, eerst snijsla, daarnaast een aantal rijtjes met spinazie en als laatste rij de rode bieten. Maar voor de foto er is dan is het inmiddels de maand februari. Dan zal ik de plannen ontvouwen voor 2009. 


Nu krijgt u eerst de spreuk van de maand februari.


Als in Februari vroeg krokussen bloeien, 
dan zullen ze met de koude stoeien.

In Februari viel er 30 mm regen.

Vandaag 8 Februari. Een zeer zonnige dag. Eigenlijk is het weer om wat in de tuin te doen. Dat gaat niet want vandaag is er de jaarvergadering van de Nederlandse Dahlia Vereniging. Dus is er een ritje gepland richting Lisse. Om 1/2 11 begon de vergadering. Tijdens de vergadering vestigde het bestuur de aandacht op de verjaardag van deze vereniging. Dit jaar viert zij haar 90ste verjaardag. Dit gaat een groot feest worden, neem dat maar van mij aan. De festiviteiten zullen ook op deze website vermeld worden. Hoe en wanneer deze geplaatst worden dat hangt af van de leden en het bestuur zelf. Wanneer er iets te melden valt dan verneem ik dat graag. Als er iets wordt ingezonden dan zal ik het stuk plaatsen, en wordt er niets ingezonden dan................. juist ja. Reclame voor dit evenement is uiteraard gratis bij Frans, daarvoor is hij nog steeds te gek voor zijn dahlia's. Om ook nog wat aandacht op mij zelf te vestigen heb ik hier ter afsluiting van mijn zeer bijzondere dahliajaar nog een paar foto's van mijzelf. Ik ben verder nog wachtende op foto's van anderen. Ik hoop dat de belangstellenden van de vergadering mij nog een paar kiekjes toesturen. Onderstaand de prijsuitreiking van het NK 2007, dit geschiedt altijd op de jaarvergadering. Jammer dat het niet op mijn show kon gebeuren. Hiermee is een voor mij schitterend dahliajaar afgesloten.Van linksboven naar rechtsonder heb ik het volgend commentaar bedacht:
de eerste prijs neem ik in ontvangst en daarna de tweede prijs, op de volgende 
foto ziet u dus dat 1+1 echt 2 is. Foto rechtsonder dat zijn de kampioensoorkonden.

Ik ga me weer verder bezighouden met het stekken van de dahlia's. Inmiddels is het weer al 9 februari en de knollen hebben water gehad. Zij zullen zich nu vol gaan drinken en zich verder gaan ontwikkelen. Op 16 februari dienden de eerste snelle jongens zich weer al aan. Ze lieten al sierlijk hun eerste stekken zie. Het gaat hier om de soorten L'Ancrese (foto had ik niet maar zie de gele maar als een witte)en Rose Jupiter.

Inmiddels is het al weer 25 februari 2008. Het is echter schitterend weer. Op afgelopen nacht na, heeft het al weken niet meer geregend. Dat is te merken in de tuin. Het ziet er al zo uitnodigend uit om te gaan planten en zaaien. Echter er kan nog van alles gebeuren voor wat betreft het weer. Op deze vrije dag heb ik de volgende werkjes gedaan. De broeibak ingezaaid en ingeplant met de nodige soorten groente. De duizendschoonbloemen uitgeplant. Een behoorlijk stuk tuin omgespit. Verder ook de achtertuin een flinke opknapbeurt gegeven. Van enkele activiteiten zal ik u middels een paar foto's mee laten genieten.

 

Zwoegend "ploegde" de boer voort. Rechts het land voor de knollen ligt nu al klaar voor het planten van de knollen. Deze zullen, zoals vermeld op de site geplant worden op de 2de zaterdag van april. Dit voor een demo voor de bezoekers van de "open dag". Omdat ik hierbij geen drukte verwacht, vraag ik u om even contact op te nemen met mij zodat we een afspraak kunnen maken.  Sommigen zullen zeggen dat het land al veel te vroeg klaar is gelegd. Misschien dat ze wel gelijk hebben. Maar de grond was nu lekker droog en zo verknal ik de structuur nu niet. Als het in maart wat vochtiger is dan hoef ik enkel maar te planten. Nog een voordeel is dat de grond nu wat kan "inklinken" dit heeft als voordeel dat deze niet meer openligt. Hiermee voorkom ik dat de grond niet uitdroogt als er straks tijdens het seizoen een droge periode aanbreekt.

Spreuk van de maand maart
Danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart. 

In de maand maart viel er 120 mm neerslag.
Hiermee is het jaartotaal to nu toe gekomen op 217,8 mm

Het mooie weer is alweer voorbij. Op dit moment zitten we tegen de nachtvorst aan 's nachts. Aanstaande week krijgen we veel bewolking zeggen "ze". Ik wacht maar af. Bewolking is niet goed voor de ontwikkeling van de stekken. Ik ben dan ook zeer gelukkig met het vele licht wat de stekken krijgen door de vensters. Ik heb nog nooit zulke mooie stekken gehad als dit jaar. Nog niet 1 uitvaller. Vandaag, 7 maart, hebben we de perkdahlia's geplant. Deze waren al voorgetrokken in grote bakken. Ik verwacht dat ze eind april, begin mei in bloei zullen staan. Verder vandaag het stekken af gemaakt voor deze week, want morgen ga ik naar Utrecht toe naar de jaarvergadering van de DVU. Volgende week krijgt het stekken weer een vervolg. Als de stek ontwikkeling zo door gaat dan heb ik stekken zat. Momenteel heb ik er al een 300 zo schat ik in. 2 bakken heb ik later opgelegd en deze moeten nog gaan beginnen met uitlopen dus de komende tijd is er nog genoeg te doen.

Inmiddels is het alweer over de helft van maart om precies te zijn 21 maart. Vandaag is het goede vrijdag. Voor de Pasen geven ze sneeuw, hagel, regen, wind en zon af. In Nederland hebben we 4 jaargetijden. Soms vallen die ook op 1 dag. Er wordt dus niet in de tuin gewerkt in dit lange weekeinde. Ik wens u in elk geval een goed en fijn Paasweekend toe. Laat een ieder dit invullen zoals hij denkt dat hij of zij dit goed doet.


Tweede Paasdag, de stekken zijn alweer behoorlijk gegroeid en ze moeten wederom van de knollen afgehaald worden. Ja, de natuur gaat gewoon door. Van sommige soorten heb ik al meer dan 20 stekken. Dit zijn er natuurlijk veel te veel. Ik zal dan de mooiste stekken in de tuin gaan planten. Ik ga u ook een paar plaatjes tonen van het stekken. Want hoe was het stekken ook al weer.

Vanuit de bak met stekken nemen we een uitlopertje af. We doen dit voorzichtig.

In een bakje, gevuld met een mengsel van zand en stek aarde maken we een gaatje.
We pakken het afgebroken stekje en dopen dat heel voorzichtig in beetje stekpoeder.

4 weken later hebben we mooie en gezonde stekken staan. Klaar om naar buiten te gaan.

De eerste Paasdag was bijna voorbij. Het was tegen 8 uur in de avond. Ik hoorde wat bijzondere geluiden buiten. Het leek wel het geluid van slippende auto's. De gordijn geopend hebbende zag ik het al snel: Geen witte Kerst in 2007 maar een witte Pasen in 2008. De eerste heb ik 's avonds genomen en de rest op de 2de Paasdag.Maro genietend van de sneeuw en rechts een mooi plaatje in de omgeving van Heinkenszand.

Na de ochtend wandeling was het voor mij weer stekken geblazen. Zij hadden geen rust genomen tijdens de Paasdagen. Het gevolg was dat ik weer een paar uur zoet was. Maar ja we doen het met plzier. Het is en blijft uiteindelijk ook maar een hobby. Door het veelal donkere weer is de productie van de stekken minder geworden. Ze groeien wat langzamer, Ook krijg ik door het donkere weer meer uitvallers (zwarte poten).

De spreuk van de maand april luidt:

De huwelijkse staat is als april,
Nu zon, dan storm en dan weer stil

Helaas is er in de laatste tijd weinig geschreven op de website. Gesteld kan worden dat erin de maand april, buitenom het dahlia gebeuren weinig is gedaan in de dahliatuin. Het enige wat daar is gedaan is een hekwerk geplaatst maar verder had ik het hartstikke druk. Eigenlijk had ik wat meer aan de website moeten doen. Ik beloof u trouwe fans dat ik dat de komende tijd weer meer ga doen. Diverse zaken waren reden dat er niets aan de site kon worden gedaan. Maar goed de spreuk van de maand mei is weer geplaatst en in april viel er 37,8 mm regen. Dit was ook een van de redenen dat er veel in de tuin moest worden gesproeid. Dit heeft mij ontzettend veel tijd gekost.

Kamillegeur in Mei
Brengt de zomer dichterbij.

Dit is het laatste jaar voor wat de dahliaís betreft. Nee, nee, niet schrikken ik stop er niet mee maar ik bedoel dat ik nog nooit zo laat ben geweest. Vandaag, 17 mei schrijf ik dit en ik moet nog enkele knollen planten. Deze kwam ik nog ergens tegen in de garage. Ik weet nog wel dat de specie er tussen zit maar welke knollen dit zijn dat weet ik niet meer. Dus dat wordt een verrassing. Ook zijn vandaag alle stekken de grond in gegaan. Totaal zit ik weer op ongeveer 1500 planten. Nu nog een 300 zaailingen en dan is alles weer geplant. De zaailingen gaan op mijn verjaardag de grond in. Inmiddels zijn de zaailingen nagenoeg de grond in gegaan. Ik ben nog wel niet jarig maar dat is een kwestie van enkele dagen. Voor de liefhebbers deel ik u mede dat deze jongen is geboren op 30 mei. Vandaag is het 25 mei 2008, het heeft vandaag 10 mm geregend en dat is voor mij reden op morgen de laatste zaailingen te gaan planten. Ik schakel even over naar een groter lettertype zodat ik zeker weet dat elke pessimist dit leest. 
Mijn proef met de gerichte bestuiving is dus gelukt. Ik had in de gezaaide dahlia's dus 100, je leest het goed, 100% donkerbladigen. Mijn volgende proef om meer geurende dahlia's te krijgen gaat nu dus onverdroten voort. Ik heb nu de smaak te pakken. Het is maar dat men het weet. Ik heb nu de slagen van het experimenteren te pakken en ga dus verder hiermee.
Een doelstelling van mij om ieder jaar wat bijzonders te gaan heeft er vorig jaar toegeleid om een enorme en spectaculaire dahliashow te organiseren. Met 14.000 dahlia's kunnen we wel stellen dat dit is gelukt. Dit jaar is het spektakel dat ik, mede door inzet van vele anderen het gigantische aantal soorten van 450 verschillende soorten te boven ben gegaan.

Zoals gemeld is het 25 mei. Onderstaand ziet u wat foto's welke genomen zijn op deze dag. Dit is het kleine tuintje. Hier verbouw ik zo nu en dan ook nog wel eens groente. Op de rechterfoto ziet u achtereenvolgens, knoflook, witte uien, rode uien, aardappelen (eerstelingen om te bakken) daarna stokbonen, uiteraard een stuk dahlia's en nog wat zacht fruit. Op de linkerfoto overwegend dahlia's en link op de linkerfoto het verdere verhaal van de rechterfoto.


Linkerfoto de eerste rijen van het grote stuk waar dit jaar meer dan 1100 planten staan. Zoals ieder jaar gebruikelijk is benut ik de paden van deze zomer in het voorjaar met aardappels. Dit kan net mooi. Zoals u ziet zijn de eerste dahlia's net zo groot als de aardappels. De aardappels gaan er echter volgende week tot 1/2 juni uit de grond. Dit jaar heb ik een paar nieuwe soorten. Deze soorten zijn lady Kristel en Amore. Tot slot nog een paar foto's waar ik niet blij mee ben. Helaas zijn er, zoals u ziet ook vandalen in Heinkenszand. U kunt de schroeigaten zien op de afrastering. Ik voelde mij genoodzaakt om een deugdelijke afrastering te maken met een stalen slot. Extra kosten weer bijna 400 eurietjes, maar dan heb je ook wat.

Inmiddels laat ook de vrouw des huizes van zich horen. Al vele jaren bewonder ik haar orchideeŽn. Ik wil u mee laten genieten middels onderstaande foto's. Voor de Moederdag gaf ik haar nog een boek over OrchideeŽn, maar was eerlijk, een boek heeft ze niet meer nodig. Ze kan beter zelf een boek schrijven over "Hoe kweek ik OrchideeŽn".

    

De spreuk voor de maand juni luidt:

Hoort ge in Juni de donder kraken,
Dan maken de boeren goede zaken.

 

Inmiddels vordert de maand juni weer gestaag. Dit in tegenstelling tot de dahlia's, deze groeien zeer hard op dit moment. Ik heb er nu al staan op bijna een meter hoogte. Dit zijn veelal de planten die als knol de gronde zijn ingegaan. Ik schat in dat ik volgende week (vandaag is het 14 juui) de eerste bos bloemen kan gaan snijden. Deze week heb ik ook de eerste bespuiting uit moeten voeren tegen de luizen en de spint. Van de eerste waren er nogal wat geconstateerd door mij en van de tweede soort was het even zoeken maar ik vond er een paar. Helaas ben ik op nieuwe middelen over gegaan want ik mag de middelen die mijn beroepskwekers gebruiken niet meer kopen. Als ik die weer wil aanschaffen dan dien ik eerst een spuitlicentie te halen. Dat wordt dan een grapje van  350,=. Ik zal wel eens kijken of ik dat zal gaan halen.

 

Op de bovenste foto kunt u genieten van een "doorkijkje" in de dahliashowtuin. De tweede foto is de foto waar de planten als knollen zijn geplant. Nog een goede week en er gaat gesneden worden. Op de linker onderste foto het eerste bloemetje. Het is de originele dahlia afkomstig uit Mexico: Merck11. En rechts de echte snijdahliaís welke volgende week in de bos zullen gaan en weer op menig tafel zullen gaan prijken. Na het nemen van de foto's kwam ik langs de oude smederij van Marinus Zuidweg. Hij heeft voor zijn smederij (welek nog in originele oude staat verkeerd, een ouderwetse, maar wel gerestaureerd Travalje staan. Deze werd toevallig net geopend op zaterdag de 14de juni. Ik dacht misschien is het wel leuk om u hiervan mee te laten genieten. Deze Travalje staat op een 75 meter van mijn dahliatuin vandaan. Onderstaande een impressie van de opening.


   

Van links naar rechts en van boven naar onder: Het vuur wordt opgestookt in de smidse. Het hoefijzer wordt verwarmd en gevormd. In de tussentijd brengt de boer het paard in de Travalje en wacht het paard geduldig op de hoefsmid die het paard de ijzers onder doet. De ijzers beschermen de voeten van het paard tegen bovenmatige slijtage. U zult begrijpen dat het paard regelmatig nieuwe schoen behoeft. 

Op 21-04 de eerste bloemen in de tuin gefotografeerd. De groei zit er goed in momenteel. Toch ben ik al 14 dagen later dan vorig jaar. De oorzaak zit duidelijk in het koude en natte voorjaar. Hier alvast wat foto's voor de trouwe fans. Zaailing 04-77 van Arie Koot met bruin blad. Arabian Night, iedere jaar een zeer vroege bloeier

Een zaailing van vorig jaar die een 2de kans heeft gekregen.        Rechts een mooi typetje uit de Glow serie

Nog twee types uit de Glow serie

Deze is me nog niet helemaal bekend. De rechtse is Nathalie's wedding


Ludwig Helfert, zoals we hem niet graag zien.
Al diverse jaren begint hij met open harten, later trekt dit bij.

De spreuk voor de maand Juli luidt:

Is in Juli de morgen rood
dan is 's avonds het weer in nood


Vandaag schrijven we 5 juli 2008. Een hele dag bezig geweest in de tuin. In de avond gezellig gebarbecued. De werkzaamheden bestonden vandaag uit het verder schoonmaken van de paden en uiteraard ook de bedden waar de planten in staan. Inmiddels is wel te zien dat het ongedierte ook van dahlia's houden. Hier moet maar eens een eind aan gemaakt worden. Hoe weet ik nog niet, want de middelen zijn voor mij niet meer te koop. Ik dien namelijk een spuitlicentie te overleggen. Dat houdt dus in dat ik terug moet naar de schoolbanken. Verder zal ik  350,= euro armer zijn na deze cursus. Verder het laatste gaas boven de planten gehangen zodat ze vanaf heden er door heen kunnen groeien. Ze zullen dan bij sotrm de steun vinden die ze verdienen.
Op de foto hierboven ziet u de "bak" In het voorjaar staat deze vol met groenten. Er ligt dan glas overheen. Op die manier heb ik een paar weken voorsprong op de koude grond en eten wij begin maart weer al lekker verse sla uit eigen tuin. Nu ook maar nu beperkt het zich tot wat sla en andijvie zoals u ziet. Deze worden om de 4 weken geplant zodat er steeds verse voorraad is. Helemaal achterin de bak ziet u nog wat rode bieten en daarvoor ziet u wat jute zakken liggen. Deze leggen op de pas gezaaide postelein. Dit is een delicatesse groente. Zij ontkiemt het best in een vochtige omgeving vandaar dat er natte zakken op liggen. Op deze manier staat de groene postelein binnen 1 dag boven de grond.
Weer al 16 juli. De zomer laat nog steeds op zich wachten. Maar verlies de moed niet. Volgende week begint mijn vakantie en ik pak al jaren de warmste weken daar uit. Niet dat ik zit te wachten op die hoge temperaturen want ik hou er niet van. En ook de dahlia's niet, althans niet te droog. Bovendien is het ook niet goed voor the hanging baskets van Ineke. Naast dat zij heel goed kan omgaan met haar orchideeŽn is ze ook een meester(es) met haar baskets. Het bewijs is geleverd:

Ik ga besluiten met een mooie foto van Kelvin Floodlight deze laat om dit moment een omvang zien van 27CM.In de maand december zult u pas weten, hoe de tekst hier zal heten.
Helaas is deel 2 van het verhaal op de website van dit jaar verloren gegaan.

 

 .