Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2007

Het is inmiddels het jaar 2007, om precies te zijn 12 januari, buiten is het een zodanige temperatuur dat ik spontaan ben begonnen met het aanleggen van enkele paadjes tussen de dahlia's, althans waar de dahlia's dit jaar komen te staan. Een week later was het echter weer een zodanige temperatuur dat spontaan alle voorjaarsperikelen weer wat afnamen. Op die dag ben ik begonnen met het uitsorteren van de knollen voor het plantseizoen. Ik heb verder alles geïnventariseerd en ingevoerd in de computer. Zo weet ik nu precies waar alles staat en waar ik nog iets teveel van heb.

            

Veel mensen vragen mij regelmatig om dahliaknollen. U mag dahlia's bij mij in de tuin komen bekijken. Via de onderstaande link kunt u de bestellen. Een goede dahliavriend van mij, Jan van de Berghe, levert u uitstekende kwaliteit dahliaknollen, tulpen, narcissen, kortom voorjaar- zomer- en najaarsknollen, regelmatig koop ik zelf ook bij hem. Ik weet dat hij betrouwbare kwaliteit heeft. Hij koopt dit regelmatig in bij goede en betrouwbare dahliakwekers. Bij deze mensen kom ik zelf ook regelmatig. Als u op link drukt kunt u online bestellen:
.

Bestellen en infoBestellen en info

.Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor knollen. Deze kunt u dan zelf uitzoeken in onze tuin en via de website, zie de homepage.

Inmiddels is het alweer de maand februari. De tijd vliegt om. In januari ben ik zoals geschreven bezig geweest met de inventarisatie. Ook weer al een paar lezingen verzorgd en volgende week moet ik er nog 1 doen. Dat is dan voor de tuinclub "de Bevelanden". Op 9 februari ben ik afgereisd naar Lisse.  Daar staat café restaurant "De Engel". Daar houdt de Nederlandse Dahliavereniging alweer heel wat jaren hun jaarvergadering. Op deze vergadering heb ik nog een warm pleidooi kunnen houden voor mijn Zeeuwse Dahliashow. Meer hierover kunt u lezen op de pagina van de "Zeeuwse Dahliashow". De 10de februari heb ik de knollen naar boven gebracht in huis. Op de vliering dus. Ook de nodige zakken potgrond zijn naar boven gegaan. Tegelijkertijd de knollen maar in de bakken geschikt en de labels er bij gezet. Op 23 februari heb ik de knollen water gegeven. Ze kunnen dan gaan wortelen. Daarna komen gauw genoeg de eerste stekken. Omdat er in de tuin niets te doen viel heb ik als lid van de Dahlia Vereniging Utrecht mijn taak maar eens vervult om ook daar de jaarvergadering te bezoeken. Hier kreeg ik een bijzonder leuk onthaal omdat ik van zover gekomen was. Ik weet niet of het als dank was, maar tijdens de vergadering kreeg ik de toezegging dat ook de DVU naar het Zeeuwse komt met bloemetjes voor de show. De dag na deze vergadering ben ik nog eens naar het andere lapje gegaan, dat is het lapje waar ik doorgaans ook wat groente teel. Wat schetst mijn verbazing? We konden bloemkool gaan eten uit de eigen tuin. De natuur is echt in de war: normaal eten we deze soorten pas eind maart of begin april.
4 en 5 maart ben ik maar aan het stekken geslagen. Na de eerste 10 of 20 stekken te hebben weggegooid ben ik begonnen. Ik hoor u denken, waarom gooi je nou die eerste stekken weg. Dat zal ik uitleggen. Van de eerste stekken gaat meestal 80% dood. Daarom begin ik meestal met de 2de ronde. Het is eigenlijk net als met pannenkoeken daar mislukt de eerste ook bijna altijd. Ook daar zou je eigenlijk tegelijk met de tweede moeten kunnen beginnen. 

Inmiddels is het weer al eind maart en is er een week aangekomen waarin we temperaturen gaan krijgen van ongeveer 15 graden. Ben benieuwd hoelang we dit gaan volhouden. Voor de 30ste maart geeft men weer al regen af. Gelukkig is deze week de zomertijd ingegaan en kan ik 's avonds nog wel wat doen in de dahliatuin. Inmiddels heb ik een "platte" bak gemaakt. Deze is op de foto te bewonderen. 

 Ik ga u niet teveel vermoeien met de foto's van de stekkerij. Deze verhalen kunt u ook terug vinden op de voorgaande pagina's van voorgaande jaren. Ik ben in januari t/m maart bezig geweest met het inzamelen van de bloemen voor mijn heuse eerste (waarschijnlijk ook laatste) dahliashow. Ruim 7000 bloemen zijn er toegezegd voor de show op 20, 21 en 22 september. 

In de tuin gaat alles zo zijn gangetje. Het regent, het is koud en de grond is idem. Te nat om er in te werken. Op de foto kunt u dan ook zien dat de grond goed plat is gelopen. Als het droog is zal ik eens proberen er wat structuur in te brengen. Voorlopig stond er vandaag 22 maart nog water op. Maar als het eenmaal gaat drogen dan kan het ook hard gaan. De eerdere omschreven buien zijn inmiddels weer vertrokken. De afgelopen week -vandaag is het 7 april- is het goed maar ook vooral droog weer geweest en voor aanstaande week geeft men zelfs temperaturen af tot 20 graden. De dahlia's zijn inmiddels, voor wat betreft de knollen, allemaal geplant. Hoeveel het er zijn weet ik nog niet precies, dit zullen de tellingen de komende week moeten uitwijzen. Een kleine schatting zegt dat ik er wel eens een 900 geplant kan hebben. Het is inmiddels alweer een weekje verder. Sinds 20 maart hebben we al geen regen meer gehad. Inmiddels is het alweer vrij droog op het land aan het worden. De knollen leggen bij wijze van spreken te schroeien in de grond. Het beetje grond wat op de knollen is gegooid na het planten is geheel uitgedroogd. Ik heb een paar knollen opgegraven en constateerde dat de knollen zelfs warm waren. Het is vandaag dan ook 27 graden. Voor aanstaande week geven ze lagere temperaturen af. Regen is er nog niet te verwachten. Zouden we weer zo'n extreme periode krijgen met straks steeds maar regen? Ik heb inmiddels mijn maatregelen genomen tegen het mogelijk verdrogen van de knollen. Wat dat is dat kunt u op de foto zien. Ik ben vanmorgen om 7 uur begonnen toen het nog wat koeler was. Op de foto's zie u hoe ik in tijd van enkele uren een heerlijk zacht buitjes van 12 mm op het land heb gebracht. In de op 1/2 maart geplaatste broeibak is het inmiddels ook alweer sterk veranderd. Ik heb daar het volgende gezaaid: Onder het glas staan worteltjes daarnaast vanaf vorige week kropsla en daar weer naast de kropsla welke 4 weken geleden is geplant. Deze kunnen we vanaf volgende week opeten. Naast de kropsla staat dan nog achtereenvolgens de snijsla, snijbiet, veldsla, kroten en spinazie. De spinazie gaar er deze week af en wordt dan vervangen door specieboontjes. U zit het is een intensieve teelt want na dit alles zijn is de grond gereserveerd voor wat tomaten.

 

Inmiddels is het al weer 3 mei 2007. Vandaag geniet ik van een vrije (werk)dag. Ben wat bezig geweest in de tuin. Het is nog steeds heel erg droog op het land. Ik heb het geluk dat ik water over de akker kan laten sproeien. Dat is nu inmiddels al 3 keer gedaan. Het is aan de dahlia's te zien dat ze regelmatig water krijgen. Ik vertelde vandaag nog aan iemand, toen het al behoorlijk warm was begin april toen heb ik bonen gezet. Ik denk dat ze over een paar weken bloeien. Oudere mensen vertellen me dat een boon de meizon niet mag zien, die van mij hebben de april zon gezien. Eigenlijk is het van de gekke. Ik heb dit nog nooit meegemaakt dat het zo droog was. Ook in de agrarische sector is het (op)pompen of verdrogen op vele kavels. Ik zag dat men al bezig was met vrachtwagens met water uit het zoommeer aan te voeren. Zullen we het dan maar niet over de kosten hebben. (liet me wijs maken dat dit 700 euro zou kosten per ha). Terug naar de dahlia's. Door mijn eigen regen groeit het onkruid natuurlijk ook en daarom heb ik vandaag weer maar eens wat geschoffeld. U kunt dit op de foto zien en tegelijk de groei van de dahlia's waarnemen. 

 
U ziet het is begonnen, foto 3 mei.  

 Nog enkele weken en er zijn weer bloemen. Ik schat in dat er eind juni inzitten. IJs en weder dienende. Ja, inderdaad, want vandaag heeft het in Portugal gesneeuwd!! Het is 4 mei want dat geeft de kalender aan. Nou morgen 5 mei gaan we weer wat stekken uitwisselen en ophalen. De reis gaat naar Utrecht, Lisserbroek, Lisse en Voorhouten. Dus vroeg weg en laat thuis want overal valt weer wel wat te vertellen. Inmiddels is de datum van 6 mei gepasseerd en is het op die dag gaan spetteren. De eerste regen begint te vallen. Eindelijk na 7 weken -20 maart tot 6 mei- is er weer wat gevallen. De nodige dingen meegemaakt in de afgelopen week want bij het intikken van dit stukje zijn we inmiddels aangeland op 14 mei. Het begint weer wat droger te worden en zoals de weermannen en vrouwen het voorspellen wordt het weer beter weer de aanstaande week. Niet alles geloven denk ik altijd want uiteindelijk komt alle regen niet uit de televisie maar uit de lucht vallen. Als ik eerlijk moet zijn ben ik bang dat we dit jaar ook weer in extremen vallen. Lange droge periodes en lange natte periodes. Bij Luuk zijn we langs geweest en hebben daar wat knollen opgehaald voor een bevriende relatie van mij. Hij wil een honderdtal dahlia's gaan planten om zijn tuin vol te krijgen. De bedoeling is niet om er serieus mee te gaan kweken maar zo ben ik ook ooit begonnen. Luuk zit ook volop in de stekkerij en hij heeft er ongeveer een goede 4000 staan. De fotootjes geven u een indruk hoe het er bij Luuk omgaat in deze tijd van het jaar.

   

  

Na bij Luuk te zijn vertrokken zijn we nog langs de volkstuinvereniging van ons genot gegaan want daar stond een stand van de DVU. Daar namen we nog wat stekken mee welke men voor mij had besteld bij Rinus van Nuland. Het waren er een 40tal en deze zullen volgende week een plekje krijgen bij mij in de tuin. Het zijn de soorten Wida, Kennemerland, Ludwig Music en Plymouth H? 

Op de foto Frank, Gré Piet en Agnes en de laatste niet zo goed zichtbaar dat is een klant. En met name dat was interessant voor de DVU want van dergelijke beurzen en beursjes moeten de kas gespekt worden.Vanaf de DVU zijn we richting Lisserbroek vertrokken naar Henk van Eeuwijk. Henk zijn stekkerij stond ook aardig vol en ondanks dat hij inmiddels zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft behaald gaat Henk gewoon door met stekken. Bij Henk namen we een 20 tal Donnica's mee. Deze wil ik op mijn show tonen om zijn mooie zacht zalmrose tint. Naar deze bloem had ik al enkele jaren gezocht en nu eindelijk gevonden. Daarna snel doorgereden naar Arie Koot om naar zijn werkzaamheden te kijken. Ik schrijf er maar weinig over want de onderstaande foto's zeggen genoeg. Dat woordje genoeg geldt daar ook voor het aldaar gevallen hemelwater.


Hier poseert Arie met hond, bloemen en Shirt van Zeelanddahlia.nl
 
Hier een overzicht van Arie zijn stekken en een indruk van de wateroverlast in Voorhout. 96mm.

Een week later. We zijn weer het één en ander in de tuin aan het doen. Het was vrij nat dus er viel niet veel te schoffelen. Het enige wat je doet is het onkruid als het ware verplaatsen. Toch is het belangrijk om, wanneer het mogelijk is en beetje te schoffelen wat dan blijft de grond open. Dan komt er zuurstof in de grond en dat is weer goed voor de wortels van de dahlia's. 

  

Hier ziet u de toestand op het land. Meer dan een foto nemen was eigenlijk niet mogelijk. We zijn daarom naar de opendag van de molen geweest. Ik wil u de leukste kiekjes niet onthouden. Heinkenszand is namelijk meer dan Dahlia's.

  

.

Ik vond dit wel een paar leuke kiekjes zo van de Meule van Eintjeszand en 't mooie uutzicht.
Toen kwamen we de molen binnen en wie zaten daar? De opa en opoe's van "Mooi Zeeland" Ze informeerden keurig netjes naar de dahlia's. Toen ik verteld van de aankomende dahliashow begonnen ze spontaan -alsof het was afgesproken- een dahlialied te zingen. Het ging als volgt, op de wijze van oh dennenboom. 
"Oh dahlia oh dahlia 
Wat zijn je bloemen wonderschoon, 
Je staan dan daar mooi in Heinkenszand
En Frans Sturm heeft ze zelf geplant" o.i.d  Maar het leukste kwam nog. Ze vroegen of ze een keer op mochten optreden tijdens de dahliashow op 20, 21 en 22 september. Ze willen komen in hun klederdrachtkleren en dan als koor optreden. Lijkt me wel heel leuk. U ziet de dahliashow gaat echt heel leuk worden. Inmiddels is nu ook bekend dat de klederdrachtengroep "Mooi Zeeland" tijdens de dahliashow iedere middag een doorlopend optreden gaat verzorgen.

Terug naar het land, de dahliatuin. Vergelijkt u de foto's eens, u zult zien dat er veel gebeurt in een week en 2 weken met bewolkt, nat maar toch lekker warm weer. Hier ziet u de foto's van de situatie per 19 mei.

Alles is weer netjes geschoffeld. Het lijkt net of het heeft geregend op de rechter foto maar dat is alleen het effect maar van de zon op de foto opname. Toch zijn er ook weer minder goede berichten, door het warmere weer is er ook weer al het eerste ongedierte geconstateerd. Even afwachten maar weer. Sommige mensen vinden dit geen ongedierte en ik ben het eigenlijk wel met hun eens. Het zijn diertjes die gewoon op de verkeerde plaatsen wonen. Als het gaat regen dan moeten we weer een klein beetje kunstmest strooien. Niet teveel en zeker niet teveel stikstof. U ziet of de foto trouwens wel een groot verschil tussen de vroege en de late planten. Op de rechter foto ziet u de Arabian Night, ik denk dat deze over een paar weken bloeit. Dit jaar is het mijn bedoeling om alle soorten op deze pagina's (het zullen er wel weer meer dan 1 worden) zo te plaatsen dat ze in volgorde komen van het bloeien. Dan weet u ook welke er vroeg bloeien en welke wat later. Zo komt er toch weer een ander beeld uit de pagina's ten opzichte van de vorige jaren. Ieder jaar weer wat nieuw indelingen. Zo blijft het voor u ook interessant om te lezen. Wist u dat, wanneer u vragen hebt u deze aan mij mag mailen. Ik ga dan deze proberen te beantwoorden. Al dan niet met hulp van derden.

Afgelopen voorjaar werden wij bezocht door Nadine en Robregt. Het waren dahliakwekers uit het verleden. Nu wilden zij de hobby weer gedeeltelijk oppakken en hadden ons bezocht om wat dahlia's te halen in april. Nu werden wij verzocht bij hen een tegenbezoek af te leggen. Het was natuurlijk om dahlia's te kijken. Naast de gezellige voortzetting van de vorige keer zag ik in de tuin wel heel iets bijzonders.
In een boom hingen bijen. Ik had dit nog nooit gezien. Ik vond het heel interessant om te zien. Toen wij daar gezellig aan een Belgische punt zaten. Moest ik in ene keer denken aan een muzikaal lied uit mijn jeugd. Het begint zo: weet je weet je hebt als je gedronken hebt........ Ik hoorde daar een gezoem en dacht dat het aan die Belgische pintjes lag, maar ik heb het voor u vastgelegd. De bovenste 2 foto's die kunt u door er op te klikken uitvergroten. Op de rechtse foto ziet u de bijen aankomen. Dit verklaarde het gezoem. Op de foto linksonder ziet u de opbouw van het bijenspektakel. Het nest (weet u een andere naam, mail het me dan) hangt boven de rechterkant van de garage in de boom. Uit veiligheidsredenen ben ik niet meer verder gegaan met fotograferen. Oh ja, dat is waar ook ze hadden ook dahlia's (rechterfoto).

   
 

Inmiddels zijn we in de dahliashowtuin ook weer al wat verder gevorderd. De dahlia's groeien door het warme en groeizame weer zeer goed.

 

Hier ziet u de situatie per 26-05-2007 en per 02-06-2007. Het eerste gaas is over de dahlia's heen gegaan ter bescherming van de wind en het scheefgroeien. Dit jaar moeten we wel hele mooie dahlia's hebben voor de grote show. Tevens hebben ze een kleine behandeling gehad met Admire want ze moeten gegarandeerd luisvrij zijn voor de show. Tevens heb ik er vorige week, voor de bloei, wat patent-kali bij de planten gestrooid ter ondersteuning van de bloei.

 
ja, ja, het is begonnnuuuuunnnnnnnnn!!!!


Op de rechterfoto de eerste serie staat in bloei het is de soort Candy Cupid. Bij mij is het begonnen. Nu maar hopen dat er nog vele duizenden mogen volgen dit jaar. Binnenkort ga ik van alle soorten nieuwe foto's nemen. Ik ga deze dan zo proberen te plaatsen dat u ze ziet verschijnen in de volgorde dat ze zijn gaan bloeien dit jaar. Voor u zelf krijgt u dan een idee wat een vroege bloeier is en wat een late bloeier is. Vergis u niet, want de door mij gestekte planten komen komen later in bloei dan de geplante knollen. 
Nou belofte maakt schuld het is inmiddels 9 juni en de eerste soortjes zijn inmiddels in bloei gekomen. Het zijn de soorten Candy Cupid en Arabian Night. Onlangs zag ik deze op een site vermeld staan als Arabian Knight.

 
Arabian Night   9-6                      Candy Cupid 10-6


Ariko 06-141   11-6                                  Zeph 11-6


Market Joy 13-06                                   Vulkan Striping 15-6


Ragazza   16-06                                       Palmen Garten Frankfurter 17-06


Orange Garden 17-06                              Nene Kazi 17-06

 
Minley Carol 17-06                                    Vrouwe Jacoba 17-06


MerckiII Wilde dahlia  18-06  (de wilde dahlia)Hier MerckiII als plant 18-06


Mary's Jomanda 19-06                           Hilcrest Suffusion 19-06


Dewi  20-06                                                Beemster Reddy 21-06


Nathalie's Wedding 14-06                        Ruskin Diana 14-06

En uiteraard gaat de tuin in het geheel ook door. Op 23 juni heb ik een foto gemaakt van zowel tuin 1 als tuin 2. Het groeit gigantisch op dit moment. De temperaturen zijn zeer goed te noemen en zeer groeizaam zijn de omstandigheden. Wel uitkijken op dit moment voor schimmels. Deze kunnen ontstaan bij vochtig weer en wanneer het gewas zeer dicht op elkaar staat. De meesten hebben daar nog geen last van en zeker niet als u gebruik maakt van stekken in plaats van knollen in het voorjaar. Wel werd ik de afgelopen weken wat ongerust gemaakt. Door het vroege voorjaar en de daar mee gepaard gaand vroege aanplant van de knollen zou het eind van de bloei wel eens eerder afgelopen zijn dit jaar. Dit is iets wat ik niet kan hebben met mijn show in eind september. Ongewild heb ik echter toch nog wat meer hoop gekregen. Doordat ik de planten, welke voortkomen uit de knollenaanplant, dit jaar niet heb getopt gaat de plant zich op de eerste bloem richten. Dit heeft als voordeel dat ik vroeg foto's heb en uiteraard ook bloemen. Doordat ik nu de topbloemen eruit haal gaat de plant echter wat later "uitstoelen" hierdoor heb ik mijns inziens toch wat later -maar op tijd- toch bloemen voor de show. Nog een voordeel is dat ik zowel vroege als late bloemen heb. Het is nog steeds aan het regen en de kalender gaat morgen naar 1 juli. De eerder door mij omschreven angst begint bewaarheid te worden want we zitten nu alweer in een periode van 3 weken regen. 2 dagen voor de vaderdag (commercieel opgezet door winkeliers) kreeg ik een elektronische regenmeter. Ik heb dat apparaat op 15 juni in elkaar gezet. Hij geeft de regenperiodes aan per bui, per uur, per 24 uur, per maand en vanaf de installatie. Zo kan ik zien dat we vannacht, van 30 juni op 1 juli 6,7 mm regen hebben gehad en dat het laatste buitje 4,3 mm bevatte. De laatste 24 uur viel er 6,7 mm dus was het buitje ervoor 2,4 mm. Gisteren was het namelijk de hele dag droog en kon ik lekker in de tuin werken. Het totale aantal mm in een halve maand juni was 102,3 mm. Het is dus weer nat in de tuin dus kan ik weer eens wat foto's plaatsen voor u en uw en mijn plezier.

Eigenlijk is het bijna ondoenlijk om alle soorten in de juiste volgorde te publiceren maar ik blijf mijn best doen. Maar ga er maar van uit dat er geen week verschil tussen zit. Iedere dag foto's maken lukt me niet. Enerzijds werk ik nog en anderzijds ben ik in die beperkte tijd ook nog eens afhankelijk van het weer. Het ene moment regent het en het andere moment schijnt de zon weer te fel.

Hier komen er weer een paar.


Aurora's Kiss 15-06                                Elisabeth Hamment 15-06

 
Night Dream 16-06                                    Ariko 04-41 16-06


Ariko 06-194 16-06                                Ariko 06-106 16-06

 
Chat Noir 18-06                                        Bamestra 19-06

 
Flamingo 20-06                                            Luwdig Helfert20-06

 
Sonnenblick 20-06                                    Forrestal 20-06

 
Diana's Memory 21-06                            De zaailingen per 30-06


Situatie per 30-06

 

Van Arie Koot de volgende foto's ontvangen. De dahlia dat is zijn Zsaza een hele mooie en goede snijder. Verder nog een foto van een apparaat, ook wel een stro-inrijder genoemd, waarmee hij stro de grond in drukt. U moet het zo zien, vlak na het planten van de stekken dan zijn de plantjes nogal kwetsbaar. Als het na het planten erg droog is verwaaid in de Bollenstreek het zand waar de planten ingeplant zijn. U weet toch nog wel vanuit de lagere schooltijd dat men daar de zandgronden heeft? Het rondvliegende zand "zandstraalt als het ware de jonge planten. Daardoor verliezen ze het blad en zonder blad geen leven in de plant. Door dat er nu stro aan toegevoegd is heeft het zand wat houvast. Het stro heeft eigenlijk dezelfde functie als het helmgras in de duinen. 

 
Maarn 23-06                                                Ariko 77-04 22-06

Melde ik u op 1 juli nog 102 mm regen sinds 15 juni, vandaag 3 juli staat de meter op 138.6. Hierin zit het buitje wat vandaag van 19.55 uur viel tot 20.19 uur. Hieruit viel 14,6 mm. Ik was wezen werken vanavond en zag om 20.30 uur dat op sommige plaatsen het land onder water stond. Ondanks de vele hagel die er viel en de vele lichtslangen die door de lucht flitsten hebben de dahlia's het weer goed overleefd. Vandaag vrijdag 6-7-07 en het waaide behoorlijk. Er waren uitschieters naar windkracht 8. De regenmeter waar ik u eerder over schreef heb ik vandaag 3 weken in mijn bezit. Hij geeft inmiddels 157,9 mm regen aan in 3 weken tijd. De aardappelen beginnen vandaag verrottingsverschijnselen te vertonen bij de boeren op het land. In het weekend van 7 juli gebeurde er een wonder in het Zeeuwse. Het was 3 dagen droog. En daar kwam Prapiroon op maandag 9 juli achter. Alle achterstand werd in een half uur naar beneden gegooid. De straten stonden blank. Zelf moest ik nog naar een klant toe en reed tot half mijn wielen in het water. De stand van de regenmeter is nu 183,4. Ik praat nog steeds over een periode vanaf 15 juni tot heden. Nu ga ik eerst maar eens een paar foto's maken dunkt me. Dat heb ik al vaker aan u beloofd en u kent het gezegde: veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.
Ik heb in mijn tuin nog een mooi nieuw soortje ontdekt. Vandaag echt de foto gemaakt. Het is echt een beauty. Lijkt op Arabian Night maar is veel steviger. De foto komt hier te staan:

                   

Ariko 06-60 20-06-2007                            Engelhardt Matador 10-07-2007 

  
Hamari Gold 23-06                                    Ariko 04-05 23-06

  
Contraste 05-07-2007                                Ariko 03-59 01-07-2007

Goede doelen:

Zo af en toe gaan er ook wel eens wat bloemen naar goede doelen. Momenteel gaan deze dan naar een verpleegtehuis of een bejaardentehuis. De vrijwilligsters van zo'n tehuis schikken dan leuke bloemstukjes van de dahlia's en zo hebben onze bejaarde ouderen die ons zover hebben kunnen brengen tot wat we nu zijn. De bloemen worden hier in dank aanvaard. Bent u ook vrijwilliger en u kunt dit aantonen dan kunt u, uiteraard gratis, voor uw instelling ook wat bloemen ophalen na een afspraak met mij.
Op die manier kwam ook Arie Kleiwegt bij mij omdat zijn club mee deed aan het varend corso. Ze wilden wat bloemen hebben om de boten te versieren. Arie stuurt mij nog een paar foto's op zodat u ook nog kan meegenieten van mijn bloemen maar dan weer eens op een andere wijze.

Tijdens het snijden heb ik nog wat foto's gemaakt. Hier krijgt u achtereenvolgens een indruk van het snijden, het in de auto staan van de duizenden bloemen en van het lege dahliaveld. Arie en Leo zijn, na het nuttigen van enige broodjes weer vertrokken naar de boot om deze vervolgens weer te gaan opsieren. De foto's van het veld zijn genomen met een dag verschil zodat u ziet dat het veld in een week tijd weer helemaal volstond met bloemen. 

  
Arie en Leo zijn aan de snij, wanneer de auto vol is gaan ze richting de boten om aldaar de boten te gaan verzieren.

 
Nadat ze waren vertrokken was dit het aanzicht van de tuin, op de linkerfoto zijn we weer al twee dagen verder.

 

Hier 4 dagen verder en hier ziet u hoe een dahlia zich binnen 1 week wederom hersteld. Voor de 4de keer kaal gesneden en nog steeds komen ze terug. Inmiddels is alles nog verder terug gesnoeid zodat ze rond de Zeelanddahliashow volop in bloei staan. (Hoop ik). Inmiddels komen er ook nog steeds zo nu en dan groepen met mensen kijken. Een indruk van een paar bijeenkomsten zal ik u laten zien.


  

 

 


Hier enkele foto's van de een Walcherse tuinclub "La Vetera", ik hoop dat ik het goed heb geschreven en anders hoor ik het wel van één van de dames. Zoals de laatste weken toch nogal gebruikelijk was er niet al teveel en niet te straffe zon. Uitstekende dagen om dergelijke groepen te ontvangen. Het was een gezellige middag die van 2 uur tot tegen 5 uur duurde. Veel vragen vanuit de groep tijdens de rondleiding, hetgeen ik ook het liefst hebt. Sommigen gaan tijdens de rondgang door de tuin op eigen gelegenheid en anderen willen echt alles weten en dan kan ik u wel enige tijd vertellen over de dahlia's welke groeien van zaadje tot een bloeiende plant in tijd van 3 maanden. Al met al vond ik het een zeer gezellige middag en wie weet komen ze nog eens een keertje terug.

Als u ook eens een keer wilt komen kijken dan bent u welkom. Maak wel eerst een afspraak en het lefts vanal zie ik u op vrijdagmiddag of in het weekend. Ook de avonden behoort tot de mogelijkheden.

Bezoeken:

In de afgelopen weken hebben we diverse "dahliabezoeken" afgelegd. We zijn de fust voor de show rond wezen brengen bij de schenkers van de bloemen voor de Zeelanddahliashow. Hieronder een indruk van onze bezoeken met enkele fotootjes. Binnenkort zal ik hier weer wat tekst aan toevoegen. U kunt in elk geval van de plaatjes van deze soorten genieten.


    

 

 

   

 

 

 

 

 

Na deze presentatie wordt het hard tijd dat ik de bloemen in mijn eigen tuin eens ga fotograferen, voor je het weet is het seizoen alweer voorbij.  Ik besef me nu net dat er nog maar 8 weken te gaan zijn voordat ik ga rooien. Het rooien van de knollen vangt aan in het eerste weekend na 15 oktober. Hiermee voorkom ik hopelijk dat de soorten bevriezen en dat ze veranderen in een grijze massa en zodoende onherkenbaar worden.

Op 30 augustus ben ik naar Utrecht geweest. Daar waren de Utrechtse wedstrijden. Niet zonder enige trots kan ik u melden dat de inspanningen van dit jaar toch nog goed beloond werden. Ik had een eerste en een tweede plaats. Ik zie het maar als een stukje beloning voor de aanloop naar de dahliashow. Een dag later kreeg ik ook nog bericht dat ik de publieksprijs had gewonnen. Dit houdt dus in dat het bezoekende publiek ook hun stem uit kon brengen op de mooiste bloemen. De mooiste die had ik volgens het publiek. Hier mee won ik de:

Publieksprijs
Het publiek op de dahliashow in Utrecht vond deze bloemen van mij de mooiste op de tentoonstelling en daarom won ik ook nog de publieksprijs.

 

Ik laat u hieronder de winnaars zien. Zoals u ziet zijn het eigenlijk best wel kampioensbloemen. 


Hier ziet u de geboorte van een bloemstuk.     Dit is het mooiste stuk. Het behoort mij toe met een cijfer 9,2. Corrie in volle aandacht bezig.


Mijn Maxime, nog nooit won deze als je goed kijkt dan zie je ook waarom. Mozart in volle glorie en hier een Hamari Gold. Helaas maar 22 cm.


Een overzicht van enkele stukken welke als dahliastuk werden gepresenteerd. Hamari Gold en Klondike.


Hier weer een rijtje "Sturmpjes" Nathalies Wedding 7.,7, en Bareveldts Zorah (7 stuks) cijfer 9 en nogmaals maar dan met 11 stuks (8,8)


Luuk Bouman (wie kent hem niet) bezig met Joost Champion. Daarnaast mijn 2 stukken Bareveldts Zorah (9) en MFD (9,2)


Hier ziet u Joost Champion na voltooiing. 

Het Nederlands Kampioenschap 2007.

Ook in het het jaar 2007 was ik op 6 september in de gelegenheid om mee te doen met de Nationale Kampioenschappen. Vroeg uit bed om op tijd in Leiden aan te komen. Het was een fijne dag om wat buiten te werken aan de bloemen. Dit komt de kwaliteit ten goede alhoewel heel wat mensen de bloemen in de regen hadden gesneden. Ik laat u hieronder de foto's zien van de bloemen met daar bij de cijfers en de naam. Het viel mij op dat er voor de nieuwe soorten Bareveldt's Zorah en de MPF zeer veel belangstelling is. De bezoekers van de Hortus waar dit jaar het NK wordt gehouden zag ik opvallend veel naar deze bloemen wijzen. Menig keer werd ik er ook over aangesproken, Dit was mij al eerder opgevallen tijdens de tuinbezoekjes dit jaar.


NEDERLANDS KAMPIOEN

Op 7 september 2007. Ben ik NEDERLANDS KAMPIOEN gewonnen met mijn dahlia's.
Dolgelukkig ben ik hiermee dat zal duidelijk zijn. Uitgerekend in het jaar dat we de Zeelanddahliashow organiseren. Dit dahliajaar kan niet meer kapot.

 

Het jury rapport vermelde:

7 tak dahlia's 9,1 cm / 16,9 cm. Hier was de grootste deelname te bewonderen met natuurlijk ook hier drie prijswinnaars. De drie beste inzendingen van ruim 50 inzendingen lagen zeer dicht bij elkaar hetgeen aantoonde hoe spannend de strijd aan kop wel was. Dahlia Ver. 'Arcadia' uit Schijndel had zijn beste inzending met de lila/roze dahlia met licht hart 'Bellelaine'. Deze decoratieve Dahlia was uniform van uiterlijk en kwaliteit en kreeg de 3e Prijs met 9.10 punten. Net iets meer was er weggelegd voor F. Sturm uit Heinkeszand die met zijn inzending 'Bareveldt's Zorah'een zeer knappe inzending had. De zalmkleurige met rode vlekken dahlia was zeer uniform van uiterlijk hetgeen met deze tweekleurigheid best een knappe prestatie genoemd mag worden. De inzending kreeg de 2e Prijs met 9.15 punten. Winnaar in deze grote competitie werd opnieuw F. Sturm uit Heinkeszand nu met de bruine/rode dahlia met gele rand genaamd 'Maxime'. Zeker voor de tijd van het jaar en de lastige weersomstandigheden is het knap om zeer gaaf en gezond blad te leveren, gave, gezonde bloemen die allemaal precies gelijk van uiterlijk waren of te wel een super prestatie die bekroond werd met 9.20 punten en de 1e Prijs.

 

     
Met Dahlia MAXIME (9,2) kampioen en Bareveldt's Zorah (9,15) 2de plaats.
Met trots heb ik van de site van de Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) het volgende geknipt en geplakt:

7 tak dahlia’s 9,1 cm / 16,9 cm .

Hier was de grootste deelname te bewonderen met natuurlijk ook hier drie prijswinnaars. De drie beste inzendingen van ruim 50 inzendingen lagen zeer dicht bij elkaar hetgeen aantoonde hoe spannend de strijd aan kop wel was. Dahlia Ver. ‘Arcadia’ uit Schijndel had zijn beste inzending met de lila/roze dahlia met licht hart ‘Bellelaine’. Deze decoratieve Dahlia was uniform van uiterlijk en kwaliteit en kreeg de 3e Prijs met 9.10 punten. Net iets meer was er weggelegd voor F. Sturm uit Heinkeszand die met zijn inzending ‘Bareveldt’s Zorah’een zeer knappe inzending had. De zalmkleurige met rode vlekken dahlia was zeer uniform van uiterlijk hetgeen met deze tweekleurigheid best een knappe prestatie genoemd mag worden. De inzending kreeg de 2e Prijs met 9.15 punten.

Winnaar in deze grote competitie werd opnieuw F. Sturm uit Heinkeszand nu met de bruine/rode dahlia met gele rand genaamd ‘Maxime’. Zeker voor de tijd van het jaar en de lastige weersomstandigheden is het knap om zeer gaaf en gezond blad te leveren, gave, gezonde bloemen die allemaal precies gelijk van uiterlijk waren of te wel een super prestatie die bekroond werd met 9.20 punten en de 1e Prijs.

Waar je soms zelf niet aan denkt daar denken anderen wel weer aan. Een foto van mij bij een bloemstuk met "Maximen"

   
Dahlia MDF8,1                                                        Nathalie's Wedding 7,7

   
Tyrell 7,9                                                                    Donnica 8.3

Op het NK. neem je altijd wat bloemen extra mee. Ik in elk geval wel want stel je voor dat er eens wat te ver open is als de bloemen een nacht hebben gestaan. Zo ook dit jaar wat op reserve meegenomen. Arrangeur Theo Straathof wat er wel wat leuks van te maken. Begint u al wat gevoel bij de dahliashow te krijgen?

  

Vandaag bij thuiskomst vond ik een mail in de mailbox van iemand die vindt dat de hele website maar onzin is. Ik trek hier de conclusie uit dat hij hem toch helemaal heeft gelezen en dat hij niet meer terug komt op de site. Overigens heb ik hem wel gemaild dat hij alles wat hij vindt eerlijk bij de politie moet afgeven. Als u ook opmerking heeft mail ze maar hoor. Om het mij niet te moeilijk te maken kom dan tegelijkertijd met een oplossing aandragen. Ook ik leer heel erg graag. 


Op 22 december 2007 deze foto's geplaatst. De omgeving van Heinkenszand was echt schitterend.  Volgens mij zijn er bij ons in de omgeving duizenden foto's gemaakt.

 

Het jaar is bijna voorbij. Een jaar, voor wat betreft de dahlia's, dat zeer goed verlopen is. Even ter herinnering voor u. Hele mooie nieuwe soorten zijn er dit jaar ontstaan. Sommigen van u kwalificeerden deze soorten als zeer goed. Volgend jaar gaan we hier verder mee aan de slag. Ook dan zal er weer verder veredeld worden. Het Nederlands kampioenschap werd binnen gehaald in 2007. We waren vele malen op de televisie, radio en in de kranten. Voor volgend jaar staan er weer al interviews gepland. De dahliashow was in een woord, al zeg ik het zelf, van een zeer hoog gehalte. Voor volgend jaar gaan we proberen om sommige dingen minmaal te evenaren of mogelijk te overtreffen. Wat dat aan gaat zal ik wel altijd een strever blijven. Om het te kunnen overtreffen hebben we inmiddels weer al maatregelen getroffen. Deze week is er 8 kuub champignonmest gebracht. Het brengen van deze mest was een completering van het fijne en leuke dahlia jaar.  Normaal gespreken dien ik dit in een kruiwagen over het land te brengen. Gelukkig voor mij vroor het een graad of 4 á 5. De grond was keihard dus kon de tractor met de kar over het land rijden. Inmiddels is het uitstrooien begonnen. Als het is verdeeld over het land dan kan de spitmachine komen om het onder te werken en kan de grond gaan rusten. Ik hoop dat het dat er dan nog eens een goede vorstperiode overheen komt. Dat is goed voor de structuur van de grond. Deze was namelijk door de vele regen van dit jaar toch behoorlijk goed verpest. Het vervolg ziet u op de nieuwe pagina voor 2008. Hier een beeld van het "dumpen" van de champignonmest.

 

Nadat de champignonmest was leeggekieperd op het land hebben we de mest verdeeld zodat het land gespit kon worden. Dit is machinaal gebeurd. Het handmatig spitten is voor ons geen optie meer. Meer met z'n allen maken we er meer, leuker en gezelliger werk van. Hieronder kunt u zien hoe we dit deden. Het land ligt klaar voor de werkzaamheden van 2008.


 

Ik ben bijna klaar met deze pagina. Ik ga nog wat foto's tussen voegen. Kom nog eens terug. Zachtjes aan begin ik met de voorbereidingen van de pagina dahlia's op zijn Frans in 2008. Wat zal dat jaar ons weer brengen?

                                                              

 

 

 

 

 .