Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2005

 

                                                                                                                                                                       

Midden in de winter. Het jaar 2005.    

                                       2005                             

De eerste week januari 2005. Ik blijf maar denken aan die puinhoop op het land. Een juister woord zou letterlijk zijn: takkenzooi. Tegenwoordig zetten we daar een "n'' in. Nieuwe spelling noemt men dat. Alsof ik niet weet dat er meerdere takken op het land liggen. Pff gelukkig, en dan ben ik taalkundig weer helemaal bij: ze lagen op het land. En dan nog letterlijk ook in lagen. Druk dagje gehad. Alle 50  boomstronken zijn uit de grond gehaald. Een paar weken geleden had een kennis van mij de bomen al gekortwiekt. Ik zei vandaag nog uit de gein tegen zijn vader, weer een fruitteler gestopt in Nederland. 

Terug naar het rooien. De bomen waren dus getopt en de stronkjes bleven staan. Dat is makkelijk want dan kun je de wortels er makkelijker uit halen met een kraan. Toen dit was gebeurd kwam er weer iemand en die heeft weer de beschikking over een hakselaar. Onderstaand een impressie van het hele gebeuren.

    
Eerst maar eens ruimte maken , zodat straks de hakselaar er door kan.
Ook de boomstronken moeten er uit (50 stuks). Heel vroeg begonnen, het was nog duister.

    

Er is inmiddels een "pad". De hakselaar kan komen. Maar o jee wat een takkenwerk, de stukken vliegen om m'n oren en ogen. Het ziet er inmiddels weer al een stuk beter uit. Nog even ploegen:

    
                      Dit is augustus 2004                                                        15 januari 2005

Er was al een duidelijk verschil waarneembaar maar nu na het ploegen des te meer. Zeg nou eerlijk, het verschil is toch duidelijk te zien. 

Nu maar wachten op de meimaand dan kunnen de dahlia's erin. Voor die tijd nog wat ander zaken voor elkaar maken. Ik ben nu de knollen aan het selecteren. Volgende week gaan ze in de bakken op een laagje grond. Ik hou deze grond droog zodat ik over enkele weken er alleen maar water hoef bij te gooien. Zodat ze uit kunnen gaan lopen en ik de stekken eraf kan halen. Middels een fotoreportage maak ik dit voor u inzichtelijk. Zorg dus dat u vanaf heden iedere week even kijkt dan kunt u dit gewoon volgen en hebt u ook uw dahliastekken en uw dahlia's voor deze zomer.

Op de zolder zijn de oplegbakken geplaatst. De grond zit erin. Hierop komen de knollen te staan. Waarna ik ze toedek met wederom wat grond het water gaat erop en groeien maar. Zodra ze uitlopen krijgt u weer een paar foto's er bij te zien. De mensen van de mailinglijst krijgen automatisch een berichtje toegestuurd bij belangrijke wijzigingen in de website. Wilt u ook en berichtje krijgen? Stuur een mailtje naar het E-mailadres onderaan deze pagina.

    

De licht inval op de foto komt niet helemaal tot zijn recht en geeft wat donkerder af dan in werkelijkheid. Gelukkig maar want anders krijg je allemaal van die lange schrale pielstekken. 29 januari 2005 de bakken zijn geplaatst in de week daarna 600 liter grond naar boven gesleept.  5 februari: hier is het eerste resultaat. De knollen staan klaar om uit te gaan lopen. Alles is natuurlijk netjes gelabeld en de labels zijn beschreven met watervaste inkt. Als ik er over 8 weken van allemaal 10 heb dan zul je mij niet horen klagen. Wel anderen zullen dan klagen, want inmiddels zijn er mensen uit de omgeving die ook geïnteresseerd zijn geraakt in dahlia's. Ik denk dat ik al met al op een 1500 stekken uit zal komen. Die moeten weer allemaal naar beneden in de bakjes met zand en grond in de verhouding 5-1. Uiteindelijk, moet ik er zelf 1000 planten. Totaal heb ik nu 10 bakken van ruim een 1/2 vierkante meter. Dus heb ik ongeveer 4,9 m2 "tuin" op de zolder. 

Het begin van een nieuw tijdperk? Enkele Amerikaanse knollen kreeg ik toegestuurd. In Nederland hebben we het over Zeeuwse zuunigheid, maar wat denk je van 4 dollar voor een knolletje?

 

Op de achtergrond mijn toetsenbord, dit om de grootte voor u vast te stellen. Daar ligt voor 12 dollar, ik denk dan wel eens bij mij zelf, "Frans waar ben je mee bezig?" Maar anderzijds, het is en blijft toch maar een hobby. Kijkt u eens op de Amerikaanse markt, voor het geval u het bovenstaand niet geloofd. 

19-02-2005. De eerste tekenen van leven zijn zichtbaar. Het water geven geschiedt nog steeds gestaag om te voorkomen dat er teveel water in de bakken komt te staan. Volgend jaar misschien toch maar een "bodem" maken waar het water door weg kan of gaatjes in de bodem en dan met opvangbakken. Wie de goeie oplossing heeft mag het mij zeggen.

Inmiddels weer 1 week verder(26-02). Je kunt hier zien hoe de stekken zich ontwikkelen in een week tijd. Alles is nu in ontwikkeling in deze bak. De één gaat wat harder dan de ander maar het gaat goed komen. Op foto rechts zie je dus wat hier fout is gegaan. De knol staat te diep in de grond daardoor is de stek nu wit. Hierdoor is deze niet plantbaar. Ik ga proberen om deze in het daglicht te laten "harden" waardoor hij mogelijk toch nog is te gebruiken. Dat wordt dus een proefproject van mij. Mogelijk leest u de uitslag hierover nog wel eens ergens. Als ik zie wat er nu aan stekken boven staat en aan het komen is dan zie ik er nu al honderden. Ze doen het goed boven, in eerste instantie dacht ik dat het wel te donker zou zijn maar het valt mee. Boven is het 18 graden en buiten: 

 

Dit zegt denk ik genoeg! Ondanks het slechte weer zijn we een weekend weggeweest. Bij thuiskomst op maandag 7 maart moest ik dit bekopen. De groei was er behoorlijk ingekomen.  Hieronder een foto van het "oerwoud". Althans ik vind dit een oerwoud. Een week later zit u wat er is gebeurd. Ik ben bezig aan de 2de ronde en zet de stekken op de rand van de oplegbakken. Het voordeel hiervan is dat de gestekte planten bij de moerplanten blijven. Dit voorkomt een hoop zoekwerk. Het nadeel is dat de stekken te warm staan omdat de knollen moeten doorgroeien bij een graad of 20 en de stekken in principe genoeg hebben aan 10 tot 15 graden en heel veel (dag)licht.

      
 De knollen dienen voldoende te worden zien van vocht. Te "nat", houdt in dat de knollen gaan rotten, hierdoor worden ze onbruikbaar voor het verdere gebruik om te stekken. Na de stekperiode kunt u de knollen nog in de tuin planten. Hier ziet u er een foto van. Deze foto is ook een eind verderop geplaatst. Ik raad u dan ook aan om deze foto's eens te volgen dan kunt u zien hoe intensief een knol gebruikt wordt.

Hieronder ziet u de eerste pluk van de stekken. De langste zijn verwijderd. De overige staan er keurig bij. Het resultaat viel me nog niet eens tegen. Toch ga ik in een volgend jaar van elke soort 2 knollen opleggen omdat ik bang ben dat ik er niet voldoende heb voor dit jaar. Aan voldoende planten zal het echter niet mankeren want er zijn nogal wat nieuwe soorten bijgekomen.

    

 
Hier ziet u een compleet bed met stekken. Als het goed gaat wordt het totale bed om de 3 dagen "geschoond". Dat wil zeggen worden de jonge stekken er af gehaald om te worden gestekt.

Vandaag 19 maart heb ik een spreekbeurt gehouden op kwekerij Westhof te 'S Heer-Arendskerke. Ik deed dit op uitnodiging van de fuchsiavereniging Zuid Beveland. Voor een groep, waarvan ik schat tussen de 80 a 90 fuchsialiefhebbers, heb ik iets mogen vertellen over mijn eigen hobby. Ik vond het een leuke groep mensen en ze waren een en al oor. Onderstaand een paar foto's van deze middag.

    

Uitleg waar de "kraag" zit. Op de rechtse foto zit u dat de zaal zo goed als vol zat. Ik vond het leuk om te doen en dank de fuchsiavereniging voor de uitnodiging.

Inmiddels weer al 28 maart. Er is al weer heel veel gebeurt de afgelopen week. Of je nou wel of geen tijd hebt, de natuur gaat gewoon door. Zo ook de dahliaknollen. De stekken groeien gewoon door. Gelukkig een lang weekend. Iedere dag een 1/2 uurtje er aan werken en de eerste Paasdag was alles weer  aan kant. Zoals u ziet worden de stekken weer al vrij groot. Tijd om te oogsten dus.

    

Links ziet u een bak vlak voor de stekken oogst en rechts een geoogste bak. Op de rand van de oplegbak ziet u de bakken met stekken staan. Deze bakken staan gereed om afgevoerd te worden naar de serre of de verwarmde kas. Daar kunnen ze daar verder doorgroeien.

    

Links op de foto ziet u de stekken van begin maart. Echt Hollands welvaren al zeg ik het zelf. Rechts de "Amerikaantjes" jammer dat Edna het niet doet, de rest is lekker bezig. Linksonder ziet u een deel van de Amerikaanse stekken productie.

    

Op de rechter foto een setje Zorro's, ik vind dat ze er fantastisch uitzien al zeg ik het zelf. Hier komen er nog al veel van. Ik schat dat er een paar honderd stekken van komen. Voor de mensen die over enkele weken dahliastekken willen gaan zetten; bewerk nu je grond voor, zorg dat de grond los is en hou hem onkruidvrij. De laatste weken voor de stek de grond niet te los meer maken, dit heeft als nadeel dat de stekjes in een te droge periode dood kunnen gaan omdat de grond te los is. Als ze geplant zijn hou ze dan vochtig en niet te nat. Ook hier geldt dat, wanneer "te" er voor staat dat dit niet goed is. Ik adviseer u om er voor te zorgen om dit jaar extra regenwater op te gaan sparen m.i.z. krijgen we een warme en droge zomer. We hebben in 2005 zo een beetje het zelfde voorjaar als in 1983 en toen werd het ook een beetje heet. Helaas heb ik zelf mijn advies aan u niet opgevolgd. Het resultaat is dat de knollen allemaal gezet zijn en de stekken nog in de potjes staan, omdat de grond te los en te droog is. Dit komt door een combinatie van, te laat frezen (door de natte voorliggende periode), geen regen gevallen in de laatste 14 dagen  en een vrij lange periode van noord- noordoostenwind. Door de natte periode van eind april was het niet mogelijk om eerder te frezen. Na de regenperiode is er wel voor mij gefreesd alleen toen heeft het niet meer geregend, althans niet in Zeeland. Dus als u zou willen meewerken aan een regendans voor een millimeter of 10 á 15 dan hou ik mij aanbevolen.

Helaas momenteel wat minder activiteiten, ik heb het stekken moeten afbreken. Ook ik ben maar een mens en ben helaas ook wel eens ziek. Diverse mensen hebben echter al toegezegd te komen helpen met planten waarvoor mijn dank. Onderstaand; ik kreeg help bij het frezen.

    

Vlnr: Van weiland voor het frezen naar de grovere landbouwgrond na het frezen en Sjaak helpt met de fijne details. Bedankt Sjaak voor je hulp!

De stekken zijn inmiddels geplant met hulp van anderen. Na het planten zat het behoorlijk mee. Nog geen uur de laatste stekken in de grond en we hadden 3 dagen bewolkt weer met hier en daar een bui. De stekken zijn bijna allemaal in de groei gegaan. Ik ga ze allemaal maar eens in kaart brengen en het teeltplan op papier zetten. Dat heeft als voordeel dat je zo kunt zien welke soort in welke rij staat. 


Het verschil 15 mei en 15 juni:

Hier kun je geen wijs meer uit. Zodra echter de bloemen er in komen ben ik er van overtuigd dat ze weer bijna allemaal te herkennen zijn door mij. Het wachten is nu op een buitje regen. Dat geven ze voor vandaag (29-05) af. Dan kan er tegelijkertijd wat kunstmest op. Het is nog niet persé noodzakelijk maar wie weet wanneer het weer regent. Het is wel aan te bevelen om de kunstmest te strooien als de grond en de planten droog zijn en binnen een paar uur gaat regenen. Maar wie heeft dit voor het zeggen? Gelukkig niemand. 28-05-2005 Het eerste bloemknopje voor dit jaar zit er in. Voor de ongelovigen onder u heb ik er maar een krant bij gehouden zodat u kunt zien dat hij ook daadwerkelijk van dit jaar is. Overigens kunt u ook weer zien dat de krant meld dat het warme weer over is. Dat was dan ook te merken. Een paar dagen later was het 16 graden lager dan een paar dagen geleden: het was vandaag 16 graden, dus precies de helft. Op de volgende foto ziet u het knopje en op de foto daarnaast...... ja hoor daar zijn ze weer; de luizen. Kennelijk geïnspireerd door het warme weer overdag en 's nachts zijn ze weer begonnen met hun al oude hobby; Frans zijn dahlia's opeten. 

  

Het stond niet in de krant maar wel boven de krant is te zien het eerste dahliaknopje van 2005, daarnaast ziet u de eerste luizen weer al. Ook in deze plant is er al een knopje waar te nemen.

 

TIPS:

Knollen en stekken planten.

De knollen kunt u begin april planten. Er is dan nog wel kans op lichte nachtvorst. Daarom wacht u met de stekken te planten tot na half mei. De uitgelopen scheuten of de stekken kunnen daar schade van ondervinden door te bevriezen. Geen zorgen, wanneer u knollen heeft geplant, de knol maakt  gewoon weer nieuwe scheuten aan. De knollen welke ik begin april heb geplant zien er 6 weken later zo uit als op de onderstaande foto. Eerlijkheid  gebied om te zeggen dat dit de knollen zijn waar ik mijn stekken van heb getrokken dus ze hadden al een voorsprong. De tweede serie knollen welke gezet zijn -zeg maar de reserve knollen voor het geval de eerste stekkerij zou mislukken- zijn geplant 6 weken na de eerste knollen,. De laatst genoemde hadden dus wel al een voorsprong doch ik heb er vertrouwen in dat de tweede serie deze achterstand een heel eind gaat inlopen. Onderstaand zal ik dit proberen weer te geven aan de hand van periode vergelijkende tijdsbeelden. Wat is nu de voorsprong nog, na de nachtvorst van 18 mei 2005? De schade bleek gelukkig mee te vallen.


De eersten komen boven                        Een week later                                    een nachtvorst later:

   

midden op de rechterfoto de in mei geplante knollen zonder voorgroei in potten of iets dergelijks. Duidelijk ziet u hier 3 verschillende generaties naast elkaar,  zal ik maar zeggen. Rechts op de rechterfoto de in begin april geplante knollen met voorgroei op de zolder. In het midden de rij met knollen welke later de grond in gingen zo uit de schuur zonder voorkiemen o.i.d. Links op de rechterfoto ziet u nog een rij stekken staan welke ik over had. Ik vond het zonde om ze weg te gooien dus heb ik ze nog maar geplant.

Op bovenstaande linkerfoto staan ze in totaal 4 weken boven en hebben de nachtvorst goed overleefd.
  

Op de foto hierboven ziet u de planten staan op 15-06-2005. Op de middelste foto de situatie per 03-07-2005. Ze staan "in het gaas" en vandaag het ik het eerste bosje bloemen gesneden. Ik heb er maar een bloemstukje van gemaakt en dat siert de kamer nu op. Er zullen er nog vele volgen dit jaar. De rechterfoto toont de situatie per 19-07-2005. Zoals u zelf kunt zien is het verschil wat ik eerder in mijn verhaal aangaf zo goed als weggewerkt. Met het verschil bedoel ik eigenlijk het plant verschil van 6 weken tussen de rijen.  Ze groeiden goed in de afgelopen maand. Met name de regen van de laatste weken zorgde er voor dat ze heel hard in de groei gingen. Zie maar eens hoe hard het gaat in 14 dagen tijd. 

 

Overigens beginnen de bloemknopper er in te komen. zie de foto hieronder.  Als het gaat regenen dan moet er wat kunstmest op. Let op dat u niet teveel stikstof op de planten strooit. Zelf gebruik ik de 12-10-18 (NPK), deze kun je overal zo een beetje bekomen.  De n(atrium), -ook wel stikstof genoemd- zorgt nogal voor wat bladgroei en dat heb ik bij dahlia's niet nodig. Dat werkt goed bij spinazie want dan heb je bladgroei nodig. In de tijd dat ik gemiddeld nog enkele duizenden bloemkolen kweekte gebruikte ik dat spul ook nog al eens. Ik deed dat omdat ik wat extra blad op de bloemkolen wilden hebben. Dan hoefde ik de bloemkool wat minder toe te dekken omdat ze zoveel blad hadden dat ze zich zelf bijna toedekten. Tegenwoordig hebben ze veel van die zelfdekkers (hybride) in de tuinderijsector. Ik stop met het bloemkool en groenteverhaal want dit is geen bloemkoolsite maar een dahliasite. Volgende keer weer meer berichten, maar dan zullen ze wel eerst gaan bloeien denk ik en dat duurt nog wel een week of 4. Volgende week gaan de toppen er uit. Dit doe ik omdat de planten wat meer gaan stoelen. Wat dit betekent kunt u zien op de pagina: dahlia's op z'n Frans 2004. De link staat boven aan de pagina. Op Vaderdag kreeg ik van moeder natuur de eerste dahliabloem te zien in de tuin. Het is een Nathalie Gott. Het is niet de bedoeling dat ik hier allerlei soorten ga afbeelden maar voor de eerste bloem maak ik graag een uitzondering, tevens zal ik wel een aantal van mij lievelingsbloemen op deze pagina neerzetten. 

 

Klik eens op deze bloem dan kunt u hem zien als hij is uitvergroot. Ze bloeien wel vroeg ondanks de kou, maar ze zijn ook voorgetrokken. Maar ook de gepoote stekken neigen al naar de bloei. Hierin kun je toch merken dat we in Zeeland wel een iets warmer klimaat hebben dan in sommige andere delen van het land. Sommige dahlia kwekers hebben hun stekken pas begin juni gepoot. Zelf heb ik met sommige soorten daar ook aan meegedaan. Toch sta ik er van verbaasd hoe snel deze aan een inhaalrace bezig zijn. Gisteren zag ik dat de Bleu Bell ook al ging bloeien. Eigenlijk moet ik bij die wel de top eruit halen, maar die eerste bloemen die ga je toch ook weer niet weggooien? Ik haal de top er wel uit gelijk met het bloemetje. Ik vind het wel wat hebben de eerste bloemen. Als er meerdere bloemen zijn dan zet ik er weer wel een paar foto's bij. De foto's van de soorten van dit jaar kunt u terugvinden op: www.zeelanddahlia.nl/Dahliasoorten.htm 

Over de eerder geschreven verschillen kan ik kort zijn. Op 29 juni bloeide zowel in de eerste, dus de rij met 6 weken voorsprong een Beemster Reddy en in de tweede rij is er een Arabian Night wakker geworden. Het zal wel aan het veel te koude voorjaar gelegen hebben dat de eerste slecht ontwikkeld zijn in het begin en aan de warme periode daarna voor de latere soortjes, maar per saldo maakt het maar heel weinig uit in mijn geval. Het bewijs zien we hier:

 

klik hier voor de vergroting. Tijdens de warmte van de laatste weken, we zitten dan zo rond 25 juni, kom ik er achter dat er nogal wat stekken sneuvelen. Eerst dacht ik dat het de warmte was en dat de zwakke broeders er aan gingen. Niets bleek minder waar ook de grotere stekken gingen dood. Op het andere lapje, van de groente tuin, had ik het zelfde gedoe. Met name de bloemkool ging er hier aan. Ik heb ze uit de grond getrokken en wat schetste mijn verbazing? Alle planten welke dood waren gegaan waren sterk omringd door mieren. In eerste instantie dacht ik dat deze de oorzaak waren van de dode planten doch het bleken emelten te zijn. 

Hier een foto van zo'n beschadigde plant: en een foto's van de Emelten. 
    

Gelukkig is deze narigheid gestopt. Iedereen weet achteraf te vertellen dat, wanneer je op een voormalig weiland gewassen gaat telen je last kunt krijgen van Emelten. Waar deze diertjes niet tegen kunnen is Temik. Nou gebruik dat dan zult u zeggen. Ja, graag maar helaas ik heb geen spuitlicentie. Ik zou het natuurlijk aan een landbouwer kunnen vragen want die hebben allemaal wel een spuitlicentie. Het is echter zo als zij bij mij komen spuiten dan moeten zij een spuitlicentie 2 hebben. Deze licenties zijn meestal alleen voorbestemd aan loonbedrijven. Het woord zegt het al, dit loopt nogal in de papieren. Ik zou ook Birlane of Lindaan kunnen gebruiken maar dat mag niet meer in Nederland verkocht worden wel in België ( hoezo Europeese gemeenschap) waarschijnlijk zal ik richting België moeten? Zijn we in Nederland echt zo'n stelletje bekrompen voorop lopers?     Maar goed terug naar de werkelijkheid -want ik kreeg nog veel meer goede tips die toch niet mogen en illegaal doe ik geen dingen- de situatie zoals die is per 19-07-2005. Het gaas is allemaal klaar. Ik had 1000 meter gekocht want dat was net zo duur als 100 meter hier in Zeeland. Het is weliswaar kunststof gaas maar het weegt dan ook de 3 keer de helft minder en het duurt slechts enkele minuten per rij. Als u ook gaas wilt hebben om uw dahlia's tegen de storm te beschermen dan kunt u dat bij mij bekomen. Hier nog even een overzicht van de meest recente situatie op de 2de tuin.

   

Op de eerste foto een totaal overzicht van mijn grootste stukje dahlia's en op de 2de foto en echt stukje mooie snijbloemen en de meest rechtse foto ziet u het kunststof gaas. Als u wilt dan kunt u daar op klikken en kunt u hem wat beter bekijken. De onderstaande foto's zijn genomen op 13-08-2005. Ziet u het verschil in een tijdsbestek van 3,5 weken? Linksonder de situatie op het "moerplantenveld". Klik even op de foto voor wat meer details. Rechts en daaronder de situatie in de "showtuin". Foto's genomen vanuit 4 hoeken.

     

     

Meestal als ik tussen de bloemen loop dan heb ik wel een fototoestel in de buurt. Zo ook op de late avond van 15-08-2005. Ik zag, en dat is voor u op de rechterfoto 1 bij en 2 hommels liggen te slapen. Ze lagen daar zo vredig te slapen dat ik niet kon nalaten om even een fotootje te maken voor u. De volgende ochtend, ik was toch vroeg wakker, ben ik weer gaan kijken. Ik heb een poosje staan kijken, ik vond dit zo mooi en vredig zoals dat daar lag, en plotseling begon de onderste te trillen met zijn pootje, de bloem begon te wiegen en het andere pootjes begon ook te trillen. De andere twee diertjes werden ook wakker en binnen een paar minuten vlogen ze er vandoor. Ik dacht gaan jullie weer maar aan het werk, 3 doen meer dan één. Zij gaan weer van het ene bloempje naar het andere en zorgen voor de kruisbestuiving en werken nu al aan mijn nieuwe soortjes voor 2006. Eigenlijk moeten we veel meer de natuur zijn gang laten gaan. Afgelopen week was ik nog bij een dahliaveredelaar en hieronder ziet u daar wat nieuwe soortjes dahlia's.


   

Op de linkerfoto ziet u vlnr Arie Koot (veredelaar) Luuk Bouman en mijn persoontje. Beiden zijn wij amateur dahliakwekers. Klik op de foto's en u ziet de soortjes wat beter op de rechterfoto een nieuw soortje wat ik wel graag wil hebben. Op de onderste foto's kunt u zien dat ook de dames mee mogen om de keuze voor volgend jaar te bepalen. Wist u trouwens dat er ook groene dahlia's zijn. Op de middelste foto kunt u niet zien. En voor het geval u nog niet weet wat een echte bloemkool is dat ziet u haarfijn op de rechterfoto.

   

 

Hier ziet u een veld met soortjes van eerdere jaren, op de achtergrond staat Luuk en op de rechter foto de dahlia's van Luuk. De dahlia's op de linkerfoto zijn dus uitgeselecteerd om samen met de bijen te gaan zorgen voor een optimale zaadwinning om weer neiue soortjes te gaan verzorgen. Deze komen dan volgend jaar weer op de plaats van de foto waar u de dames ziet staan. Daar komen dan weer ongeveer enkele honderden soortjes te staan waar in zeer streng geselecteerd gaat worden op weer nieuwe, strakke, mooie, stevige soortjes uit komen. Men streeft toch naar perfectie en stevige dahlia's en de oude soorten zullen van lieverlee gaan verdwijnen. Ik heb nog veel van de oude soorten maar deze worden in de loop van tijd steeds minder virus bestendig. Overigens is dit er met heel veel (laboratorium) werk weer wel uit te krijgen. Op die manier kunnen de oude soorten nog worden behouden. Genoeg over ons uitstapje want uiteindelijk hebben we het over dahlia's en Heinkenszand. Maar toch kun je niet om bepaalde dingen heen, althans dat vind ik. Bekijk de volgende foto's eens en zie hoe mooi de natuur is. Het is de rups van de pijlstaartvlinder. Zo mooi hij als rups is zo mooi is hij als vlinder zeker niet: Dan is hij meer een doorsnee mot zoals u ik ik die kennen. Klik op de foto voor zijn schoonheid.

 
Persoonlijk vind ik hem heel erg mooi en daarom was het een reden voor mij om hem hier neer te zetten.

In de maand augustus moet er gepluist worden, sommigen van u weten wel wat dit is, anderen noemen dit dieven. Het is overigens niet meer dan de zijscheuten weghalen en de dubbele bloemen. Het eind resultaat is dat er maar 1 bloem op één steel staat. Je krijgt zo mooie snijbloemen en voor de tentoonstelling dienen de bloemen zo aangeleverd te worden. Het afbreken is een secuur werkje en mag de plant niet beschadigen want dat kost punten op de wedstrijd. Voor een uitgebreide verklaring voor deze "op 1 zet actie"verwijs ik naar dahlia's op zijn frans 2004. Hier kunt u zien wat ik er mee bedoel: 

      


Ineke aan het "pluizen"

Veel werk.
Vele mensen vragen mij, bij het zien van de tuin in al zijn schoonheid, dit is toch wel heel veel werk Frans? Als je net als ik een tuin  hebt van een 700 m2 en je deelt dit goed in dan kost de tuin je aan tijd minder dan een speler die bij een voetbalclub speelt of iemand die tennist en daain competitie speelt. Als je in het voorjaar een halve dag de tuin freest en je plant 2 volle dagen dan is de tuin klaar en gaat de groei beginnen. Als je er wekeleijks een keer door heen gaat en je schoffelt de tuin goed dan is dat al je werk. Anders wordt het wanneer je meedoet aan tentoonstellingen. Dan moet je al de planten dieven. Wat dit is dat schreef ik al eens eerder bij de pagina dahlia's op z'n Frans 2005. Als het groeien goed is begonnen en je houdt de goede plantafstand aan dan hoef je nagenoeg niet te schoffelen. Ik gebruik hiervoor een "wiedmachientje" de ouderen onder ons kunnen zich dat nog wel herinneren. Ik ben dan in een uurtje klaar en dat dan voor een periode van 4 á 5 weken. In het tentoonstellingsseizoen moet je dieven, dat schreef ik al eerder. Dan ben je per dag wel een uur kwijt aan je planten. Ik zou nog bijna vergeten dat er ook nog iets gedaan moet worden aan ongediertebestrijding. Dat kost dan wel een uur, maar dan in de 5 weken. Zo ziet u, het is veel anders dan in een reguliere tuin. Ook daar zou ik mijn handen vol hebben aan een honderd planten. Vroeger had ik er ook maar een honderd en dat koste mij meer tijd dan die 1200 van tegenwoordig.

Dat de dode bloemen regelmatig verwijdert moeten worden zal u niet vreemd in de oren klinken. Immeers snoeien doet bloeien werden wij door onze grootouders geleerd. Dat geldt ook voor de dahlia's, als u de oude bloemen verwijderd dan heeft dat twee voordelen. Het eerste voordeel is dat er weer een nieuwe en soms meerdere bloemen voor terug in de plaats komen en het tweede voordeel is dat de uitgebloeide bloem niet zijn blaadjes verliest en deze om het blad van de plant laat vallen. Wordt dit dan nat dan gaan de bloemen "smetten"hetgeen inhoudt dat er bruine vlekken op de bladeren komen. Hier ziet u een deel wat af is. 
 

Nationale Tentoonstelling te Leiden 

Dit moet er even tussendoor. Zojuist, 2-09-2005 kreeg ik de resultaten binnen van mijn deelname aan de Nationale tentoonstelling te Leiden. Hier volgen de uitslagen: 

Jowey Martina              8.5

Mikado                          8.5

Hannie                           8.5

Gryson Yellow Spider   8.88

Ariko 24                        9.0

Nathalie G                    9.06

Maxime                        9.08

Mozart                         9.2

Grootste Bloem werd voor mij beloond met een 2de plaats.

Onderstaand een indruk van het maken van "de vaas"bloemstukken. 
Vlnr Frans met Maxime, Luuk met Jowey Linda en wederom ik met Gryson Yellow Spider.


Onderstaan krijgt u een indruk van het aantal bloemen wat op de keuring staat te wachten. Stuk voor stuk worden ze bekeken door de jury.


klik op de foto voor een vergroting

Verder maar weer naar de realiteit. 7 september geprobeerd om wat te dieven maar helaas de planten waren te slap door het droge weer. Op deze manier maak je meer kapot dan goed. Ik heb ze maar een beetje water gegeven, althans de bloemen die voor de wedstrijd mee moeten.

 
nu maar hopen dat het helpt!

 

    

Van een van de gasten dit jaar kreeg ik de linker foto toegestuurd. Rechts ziet u de schone paden tussen de rijen met dahlia's. Er is al wel een droogte waarneembaar maar met de bui van afgelopen nacht staat het er weer een stuk frisser bij.

Uitslagen van de deelname aan de regiowedstrijden in Utrecht.

Mozart                               6.5

Mikado                             7.0

Kimono Toyama              7.1

Gryson Yellow Spider      8.2 ( 1ste plaats)

Maxime                            8.5

Dounay                            8.8 ( 3de plaats)

Nathalie G.                      9.1 

Aurora's Kiss                  9.2 (1 ste plaats)

Onderstaand ziet u enkele foto's van de show in Utrecht. Als u wilt kunt u deze weer uitvergroten door op de foto (van de bloemstukjes) te klikken.

Het sorteren van de bloemen voor dat ze in de bloemstukken verwerkt worden. Bij deze keuring wordt heel erg nauwkeurig gekeken naar de kwaliteit van de bloem het blad en de kwaliteit van de steel (o.a. hoe zijn de "dieven"verwijdert). Vandaar het aantal mensen bij de selectie.

         

         

         


Enkele van de gewonnen prijzen.

Zo af en toe kwam er ook nog wel eens bezoek in mijn dahliashowtuin. Niet dat er nou bussen in de rij stonden. Maar toch leuk als je bij elkaar op bezoek gaat. Vele mensen waren ethousiast over mijn dahliashowtuin.

   
weldra na het vertrek van de damesgroep begon het te regen. Zou de herfst zijn intrede gaan doen


Vele dames en enkele heren kwamen de dahlia's bewonderen, zelfs enkele dames uit Tailand. Uiteraard met fototoestellen!
               

Oh ja, en de herfst waar ik over schreef bleef in 2005 wel heel lang weg, vandaag, 16 oktober draaien we hier in het Zeeuwse nog rustig 22 graden!!
 

Zelfs Omroep Zeeland en RTL4 schonken in 2005 aandacht aan de dahliatuin. Wanneer u dit leest is waarschijnlijk de uitzending al geweest. Vorig jaar was hiervoor al een afspraak gemaakt doch die kon toen vanwege de weersomstandigheden niet doorgaan. Nu is het enkel een opname van de tuin geweest. In de toekomst mogelijk nog een meer gedetailleerde opname in het tuinenprogramma. Vandaag, heb ik nog eens een paar overzichtsfoto's gemaakt omdat het dahlia seizoen een heel eind voorbij is. Over een paar weken gaan we rooien en dan komt de winterstop er aan. Altijd toch weer emotioneel als het weer is afgelopen. Als u nog een keer wilt komen kijken in de dahlia showtuin doe dat dan zo snel mogelijk. Maak een afspraak via de contact mogelijkheden aan de linkerkant op uw scherm. Hier volgen de foto's:


Overzicht showtuin per 1-10-2005
Hier ziet u de dahlia's in onze showtuin.
 Hier worden regelmatig bloemen gesneden.
Bij de moerplanten wordt dit eigenlijk niet gedaan.

  
 Overzicht moerplanten 1-10-2005.
In 2013 heb ik de website eens nagezien en geordend.
Toen dacht ik bij mijzelf wat had ik hier weel zaad kunnen winnen. 


Zo op de foto een struik Blue Wish op de achtergrond een Elma Elizabeth.

The end of the season

Wanneer de koude er aan komt gaan we denken over het rooien. Eind oktober. Wat wil een mens nog meer. Bijna 4 maanden Dahlia's in alle vormen en kleuren. Tegen eind oktober als de stormen, de regen en de koude hun tragische werk hebben gedaan, trekt de Dahlia zich terug in zijn winterslaap en huisje. Dat heet de knol, van waaruit hem na een voorspoedige overwintering in 2006 weer betere tijden staan te wachten. De bloemen gaan hard achteruit dus, ja dat mag je wel zeggen. Ik had eigenlijk niet anders verwacht. Vorig jaar en het jaar ervoor waren alle planten eind oktober alleen nog grauw en grijs. Het zal dit jaar niet veel anders gaan. Alhoewel, de themperaturen van vandaag, 13 november 2005, 13 graden buiten, vermoed meer dat je het voorjaar aan het ingaan bent. Maar er komt ook nog een slechtere periode aan dus zorg er voor dat de dahlia's gerooid zijn. Het liefst rooien we niet niet in een natte periode. Droge knollen die bewaren we het liefste. De voordelen zijn dat de knollen de grond lekker schoon uit komen, dat ze droog zijn en dat ze minder wegen. Want als je net als ik een 1400 knollen te versjouwen hebt dan moet je niet teveel moeten tillen.
We doen ze dus zo droog mogelijk de berging in eventueel laat u de deur of een raam open staan maar niet tegen over elkaar, want dan krijgen we tocht en gaat het drogen te snel en drogen ze in. Als je dan geluk hebt hou je enkele strengeltjes over in het voorjaar. Droge knollen is niet al te erg want de leg je ze een paar uur voor het planten in een emmer met lauw water en zal hij nog wel uitlopen in het voorjaar. Te droge knollen is wel erg die doen niets meer. Dahlia's bewaren is op zich niet moeilijk als het maar juist doet.

Terug naar na het rooien. U knipt de stengels af tot het houterige gedeelte en legt ze in een kist. Het groene en dus levende gedeelte, gaat alleen maar schimmelen en veroorzaakt binnen een paar weken een begin van het rottingsproces. Zonde van al uw werk zou ik zeggen. Knip ze af tot om en nabij de 2 centimeter. Gebruik hierbij ook een stukje eigen inzicht. en een scherpe snoeischaar. Pak de gehele voorraad binnen een paar weken nog eens op en bekijk ze nog eens een keer opnieuw, stuk voor stuk, en weer een paar weken later nog een keer. Verwijder wat niet goed is, gooi dit in de groene bak en verwerk deze bacteriën niet tot compost. Dat geeft alleen maar narigheid als u volgend jaar juist net op die plek dahlia's gaat zetten. Sommige mensen gooien er dan turf overheen maar ik heb hier geen ervaring mee. Als u die ervaring wel hebt mag u mij dat mailen dan kan ik daar anderen ook weer deelgenoot van maken. De bewaartemperatuur mag niet lager zijn dan 6 graden Celsius. Tot zover het stukje over het bewaren van de dahlia.

Tips en Tools

Stekken en nachtvorst.

Dit verhaaltje had eigenlijk wat hoger op de pagina moet staan maar is door mij, ongewild, wat naar beneden geduwd. Ik heb ook geen zin om dit ergens tussen te gaan frommelen. Dus doe ik het maar opvoeren als een los item. De stekken welke vorst hebben gehad kunt u als verloren beschouwen. Gelukkig had ik die nog niet allemaal in de grond. Planten doet u in losgewerkte of opgefreesde grond, op 5-10 cm diepte, als het noodzakelijk is kan de grond iets vochtig gemaakt worden maar dat moet ook hier niet worden overdreven. In normale tuingrond zit meestal voldoende voeding voor de start maar u moet van tijd tot tijd wel wat bijmesten. Als u de stekken heeft geplant geef dan voldoende water. Plant de stekken in een bewolkte periode en laat ze "afharden" voor ze definitief naar buiten gaan.

Voeding-watergift.

Als u te vaak water geeft wordt de plant "lui" en maakt hij weinig wortels en wordt hij erg afhankelijk van uw watergift. Beter is het om alleen in het begin, en dan nog alleen als de grond erg droog is water te geven. In normale tuingrond zit voeding voldoende voor de start. Tijdens de groei moet u licht bijmesten maar dat schreef ik eerder al. Bijmesten resulteert in een zwaarder gewas. Dahlia reageert erg goed op milieuvriendelijke plantenvoeding op zeewierbasis. Dit is weer een wetenschap die ik op deed bij een beroepskweker. Hier worden ook de wonden mee "afgestrooid" tijdens het afbreken van de stekken.. 

Toppen

Hoge soorten en zeker als die voor de snijbloemen houdt kunnen worden getopt. De plant stoelt dan beter uit, hiermee bedoel ik dat hij breder wordt en ook meer takken produceert met als gevolg meer bloemen voor in de vaas. Ondersteun de planten wel met wat steunmateriaal zo waait hij niet zo snel om.

Snijbloemen

Als u graag mooie snijbloemen wilt met lange stelen, is het belangrijk om te toppen als de scheuten na het planten ongeveer 5-6 bladparen hebben. Tijdens het uitgroeien van de stelen kunt u, naar eigen inschatting wat zijstengels verwijderen. U krijgt u dan de grotere en betere kwaliteitsbloemen. Uiteraard kunt u ook de hoofdbloem weghalen. Dit houdt in dat de zijbloemen gaan bloeien en dat u meer bloemen hebt van uw dahlia's. De bloemen zullen doorsnee wat kleiner zijn. Bij u gaat het waarschijnlijk meer om de kwantiteit dan om de kwaliteit.

Zoals ik eerder schreef kunnen kan ook ongedierte toeslaan. Ik schreef al op een van de ander pagina's dat dat ik Admire gebruik tegen de wantsen, trips en luizen. Helaas vorige week ontdekte ik weer rupsen. Voor de rupsen kun je gebruik maken van het middel Splendid insectide. Ook slakken zitten nogal aan de kleinere plantjes, dus de plantjes die qua soort al niet groot worden. Ik vond daar een goed en effectiefmiddel met een zeer toepasselijke naam: escar-go. Leuk toch?

Het rooien.

Bij het einde van het seizoen gaat de Dahlia voedsel naar de knol terugtrekken. Dat is vergelijkbaar met bomen en struiken, waarvan het blad
eerst gaat verkleuren. Die stoffen, waarvan suikers en belangrijk bestanddeel is zorgt ervoor dat de knol de winter wat sterker ingaat. Het voor de oogst rijp zijn kun je ontdekken aan het feit, dat er geen lichtgekleurde en actieve wortels meer aangemaakt worden en zichtbaar aanwezig zijn.
De knol is dan bezig met het aanmaken van de wintervoorraad. Als je onrijpe knollen oogst, dan loop je de kans, dat de knollen in de winterberging geheel gaan inschrompelen en verdrogen. Ik had er enekel al half september geoogst deze waren deze week al aan het verschrompelen dat ik ze maar heb weggegooid, want in het voorjaar zijn ze dan heel moeilijk of zelfs niet meer aan de praat te krijgen. Vandaar dat het ik het liefst later rooi om die kans zoveel mogelijk uit te sluiten. Normaliter zegt men, dat de Dahlia's het beste gerooid kunnen worden als er een klein nachtvorstje overheen is geweest. Het nadeel is dan echter dat je in de grauwe massa bijna niets meer herkent qua soort. 

Vandaar dat ik daarom ook eind oktober ga rooien om de zaak nog herkenbaar te houden. 
Succes met de (rooi) werkzaamheden. 

        

Bijna is het rooien klaar, de laatste, de Maxime zijn aan de beurt maar omdat deze bij er nog in zat heb ik nog even gewacht om te rooien. Toen hij de bloem had verlaten is ook dit laatste rijtje gerooid. Weer een jaar voorbij in dahlialand. Op de rechter foto loopt Ko mijn steun en toeverlaat in het afgelopen jaar tijdens de rooiwerkzaamheden. Op de onderste foto's het laatste bosje dahlia's van dit jaar: Ludwig Helfert.

   

Na het rooien zijn er wat aanpassingen gedaan. Een paadje maakt nu deel uit van de dahliashowtuin. Het aantal bezoekers neemt ieder jaar toe. Misschien leuk om het komende jaar eens een gastenboek aan te leggen voor de dahliatuin. U kunt ook zien dat het land is gespit. Tegen zoveel paardenkrachten is mijn rug niet meer opgewassen. Ook hier slaat de moderne tijd toe......
          

    
...... en zeg eerlijk met de hand krijg je het niet zo mooi!

    
En vergeet niet deze tekst die ik ergens tegen kwam op het internet:


met dank voor het lenen er van.            

Ook zou ik het leuk vinden als u een reactie achter zou laten in het gastenboek op de hoofdpagina.

 

 

Terug naar het begin

 

 

   
  Klikt u op deze button hiernaast dan komt u bij de top 50 van de Dahliasites, ik wens u ook daar veel lees plezier.
. .