HOME
Homepage

Dahlia's op zijn Frans in 2004

 

                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                       

Naast mijn konijnen heb ik nog een hobby en dat is het kweken van dahlia's.                          don't worry bee happy             
Om te beginnen een overzicht van een gedeelte van de dahlia tuin zo deze was in 2004:

Dit is een foto van begin augustus. Alles komt een beetje in bloei. Let goed op de bloemen want deze worden allemaal op ''1" gezet dit houdt in dat er op elke steel maar 1 bloem komt te staan. Vandaar dat alles er erg ordelijk uit ziet al zeg ik het zelf. Volgend jaar komt hier een volledige beschrijving van de werkzaamheden met foto's. Ook zal ik een soort dagboek bij houden zodat de trouwe lezers op de hoogte blijven. Het voordeel van een grotere omvang van dahlia's is dat je ook eens een bosje voor thuis hebt:

 

Bosje bloemen (daar kun je mee thuis komen)

Op de onderstaande foto ben ik zelf druk in de weer met de Dahlia's. Het is hier rond 1 augustus en ik ben de eerste dahlia's aan het snijden. Deze vind ik zelf bijzonder mooi. Ik had in 2004  ongeveer 130 soorten. Van kleine dahlia, om een biedemeiertje te maken tot dahlia's van ongeveer 1,5 meter hoog. Een groot deel van mijn dahlia's heb ik gekregen van mijn leermeester in de dahlia's Luuk. Luuk stond mij, zeker op het moment dat ik het grootschaliger aan ging pakken, altijd met raad en daad (via de mail) bij. Door zijn enthousiasme ben ook ik mogelijk verslaafd geraakt aan de dahlia's.

 


Onderhoud:

Vandaag maar eens naar het land geweest en de spuit ter hand genomen. De planten hebben momenteel de beginverschijnselen van luis en wantsen. Ik spuit daarvoor met Admire, vrij duur spul maar het werkt uitstekend. 1 potje kost   8,50 euro, maar daar kun je dan ook 50 liter mee verspuiten. Ik heb vandaag zo'n 3 liter verspoten op mijn 400 dahlia's, dus ik doe er nog al een poosje mee als je weet dat ik om de 5 weken dien te spuiten. En daar doe ik dan ook bovendien nog eens mijn andere tuin mee. Hieronder een "aktie" foto terwijl ik de spuit hanteer.

               
Het spuiten van de dahlia's is helaas heel hard nodig tegen.

"oorwurmen", luizen en wantsen. Ik moet het zelf helaas doen want, de kaboutertjes doen het niet.


Een overzicht van het dahlialand per 22 september 2004.  

De laatste "bloeiende" foto's van het jaar 2004: Nu nog alles in de bloei op 8 oktober 2004:       
  

En dan denk je dat je alles hebt gehad en dan komt dit.........

In het begin van de week, 23 augustus 2004, had ik het al wat gezien en je weet niet wat het is. 
Je wacht nog eens een paar dagen, en dan is het vrijdagavond en dan zie je, wanneer je de planten wat uit elkaar haalt dit:

     

Je hoopt er niet op maar je weet het bijna zeker, meeldauw en je denkt was ik er in het begin van de week maar ingesprongen. Ik mail nog naar Luuk, mijn leermeester in de dahlia's en hij schrijft eigenlijk iets waarvan je hoopt dat hij het niet schrijft:

Hallo Frans,

Dit noemen ze op zijn Hollands gezegd gewoon een flinke aantasting van meeldauw/valse meeldauw. Dergelijke aantastingen komen meestal later in het seizoen voor als de planten ondervoed en kwetsbaar raken. Veelal komt de aantasting vanaf andere soorten planten die al eerder meeldauw met zich droegen. Bekende snelle dragers zijn zonnebloem - ja Luuk die had ik-, kalebas, pompoen, komkommer, lathyrus, erwten, capucijners, peulen en dat soort planten. Ook onkruiden willen de ziekte al snel hebben en van daaruit de Dahlia's besmetten. Ruim meeldauwdragers liefst zo snel mogelijk op en houdt de Dahliaplanten zo ruim en luchtig mogelijk dat voorkomt vaak de aantasting. Voorkomen is vaak beter dan genezen. Je kunt de planten desnoods met Eupareen e.d.. bespuiten. Je kunt ook de aangetast delen wegsnijden en zo hopen op betere tijden. Vanuit de kale takken groeien dan vaak weer nieuwe gezonde bloemtakken. (Te) Veel regen en koude is vaak ook een oorzaak van een aantasting. De meststoffen (stikstof) spoelen dan vaak geheel uit de grond, zodat de planten ook al door beschadiging aan het wortelgestel (rotting) een ernstige verstoring in de voedingshuishouding krijgen. Enfin er zijn vele mogelijkheden van de aantasting zoals je ziet.

Luuk. (meestal schrijft ie; " tuut maar weer", volgens mij was hij ook een beetje deprie voor mij). 10-9-2004. Inmiddels een week verder. 

Hans Peter Lindhout uit Noordwijk, een bekende dahlia kweker, schrijft:

Naar aanleiding van de toegezonden foto's: aan de onderkant van het blad zit een witachtige massa. Dit zal wellicht de vervelende 'valse meeldauw' zijn. Dit is te bestrijden met 'Baycor Flow' an de bovenkant kan wellicht echte meeldauw zich bevinden. Ook hier geldt 'Baycor Flow' gebruiken. Doe bij de spuitmengsel wel een paar druppeltjes dreft zo iets want dan vloeit het beter uit. Dat afwasmiddel gebruik ik ook op mijn koolsoorten als een soortuitvloeier. Doe je dat niet dan rollen de druppels er zo maar af.

Zo ik heb weer 2 antwoorden en u hebt er misschien ook iets aan . Ik kan in elk geval 2 kanten op, wellicht ook de goede.

 

De meeldauw is volgens mij een eind onder controle. Je krijgt het er natuurlijk niet uit, maar het heeft zich ook niet uitgebreid. Het jonge blad staat er weer mooi voor. Hier het "bewijs". Half september: inderdaad ik had gelijk, het is er zelfs helemaal uit. Gelukkig, zo zie je maar op tijd er voor zorgen dat je er bij bent.

 

Dahlia's pluizen

Als je mooie lange dahlia's wil hebben en dan ook nog zo dat je n bloem op een steel wil hebben dan moet je ze tijdig "pluizen".   Wat dit inhoudt dat zal ik aan de hand van de foto hier boven en de drieluik hieronder, proberen duidelijk te maken. In het midden zie je een dahliatak. onderaan zien we het vierde bladpaar, in de oksel van dat vierde bladpaar zien we aan beide zijden een tak tevoorschijn komen. Deze "dieven" moeten er uitgehaald worden. Dat doe je door de dief naar beneden te drukken. Als het goed is dan breekt deze af, blijft hij aan 1 kant nog vastzitten dan doe je de zelfde handeling nog een keer maar dan de andere kant op. Hoe jonger het takje hoe minder wonden je hebt, sommige mensen - zeker inzenders voor tentoonstellingen "peuren" deze jonge blaadjes er met een houtje uit de oksel van de plant, ze zijn dan nog niet groter dan 1 of 2 mm. Dit herhalen we bij de derde en het tweede bladpaar ook nog een keer. Bij het eerste bladpaar zien we naast de bladeren ook nog 3 bloemknopjes zitten. Hiervan moeten de buitenste 2 er ook van af.  In dit geval had ik een stengel over van70 cm met 1 bloem erop. Je kunt natuurlijk ook 1 bladpaar minder doen. Dit houdt dan in dat de zijtaken die je dan extra laat staan ook bloemdragende takken worden. Na 2 of drie weken begint het hele dieven voor deze tak weer opnieuw. Onthou een ding goed, hoe hoger je dieft hoe hoger je planten worden, ik heb op dit moment - 5 september- al planten van  meer dan een meter hoogte staan. Bij dergelijke planten dien je wel voor goede stormbescherming te zorgen. Hierover schreef ik al meer op deze pagina.

Het mooie drieluik voorbeeld van het toppen haalde ik op de site van Susan in Canada. Een mooi uitgewerkt drieluik. Hier is duidelijk te zien wat we met "toppen" bedoelen.

Op het eerste plaatje kun je duidelijk zien wat we met "toppen" bedoelen. Het tweede plaatje geeft een voorbeeld van hoe we de "dieven" er uit halen en op het derde plaatje kun je zien wat ik hier boven bedoel met het weg halen van de zijknoppen. Als je deze weg haalt dan krijg je prachtige, lange op 1 steel staande bloemen.

 

Slakkenbestrijding in de dahlia's etc.

 

 

Ik kom wel eens in mijn tuin en dan zijn de slakken me weer eens te vlug af geweest. Vooral in een regenachtige periode, wanneer je niet zo vaak in de tuin komt dan  zijn de slakken je te vlug af, en dan komt het wel eens voor dat de dahlia's maar ook o.a. de hostas of andere planten al half zijn verdwenen. Dat is veel mensen wel eens zijn overkomen.  Daarom onderstaand aantal mogelijkheden  om de slakken 1 stap voor te blijven, of proberen er vanaf te komen.

Een van de oorzaken is, ik schreef het al dat we in ons landje te maken hebben met een het vochtige klimaat waar slakken zich prima in thuis voelen, Onderstaand een paar manieren om er vanaf proberen te komen.

Biertruck

Hoe werkt dit. Je pakt een leeg bakje van b.v. boter of toetjes in de tuin ingraven tot de rand op grondhoogte is. Deze bakjes half vullen met bier. Mijn grootvader zou zeggen niet al het bier erin gooien want anders heb je zelf niks meer.
De slakken kruipen het bier toe, en vallen over de rand het bakje met bier en gaan dood. Na een paar dagen de bakjes wel verversen en de slakken weggooien.

Het voordeel is: het is goedkoop en gemakkelijk. Alleen de slakken gaan dood, en niet de andere slakken eters en het is milieu vriendelijk.

Slakken met de hand verwijderen

s Avonds na een regenbui kun je in de tuin gaan kijken, als je dat in de schemer doet dan gebeurt het wel eens dat je op een slak trapt. Je kunt ook even een zaklamp pakken en dan en dan slakken oprapen. Vergeet dan ook niet om de planten tegelijkertijd na te kijken want dan vind je er daar meestal nog meer dan op de grond.


Doorgelopen koffiezakjes.

Op walcheren noemen ze de inhoud van de doorgelopen filterzakje: koffiegrom. Hoe ze aan die naam komen weet ik niet. De slakken hebben er in elk geval een grote hekel aan. Sommige mensen beweren ook dat katten er een hekel aan hebben en gooien de inhoud van de filterzakjes in de tuin tegen de katten. Sommige mensen beweren ook dat gebruikte theezakjes tegen de slakken helpen. Ik heb daar geen ervaring mee.

........en verder.....

Schijnt het dat slakken een hekel hebben aan schelpen. Een schelpenpaadje zag ik ook wel eens bij iemand als een preventief middel. Men vertrouwde mij toe dat het hielp

Let ook eens op stapels hout, potten en afvalhopen, ook onder potten en zakken potgrond en stapels welke vlak tegen de woning aan staan huizen de slakken, je weet wel, in de stapels  vlak bij die grote zwarte spinnen.

Natuurlijk kun je ook op de moderne wijze de slakken bestrijden. Een leuke woordspeling voor de naam van  bestrijdingsmiddel vind ik wel het bestrijdingsmiddel Escargo.

 

Stormbescherming.
Helaas in ons winderige landje is de storm naast het ongedierte de grootste vijand van de kwekers van de grotere dahliasoorten. Ik heb daar iets opgevonden en ben toch in de sfeer van de bloemen gebleven. Ik heb op de windkant zo dicht mogelijk bij de dahlia's zonnebloemen gezet. In eerste instantie deed ik dat te dicht bij de dahlia's. Hierdoor trokken de zonnebloemen alle licht en water weg. Dit is ook duidelijk aan deaangrensende dahlia's te zien. Dus een beetje gepaste afstand is op zijn plaats. Ik zaai eerst 1 rij en zaai vervolgens naar het zuiden toe. De reden is de volgende. Wanneer ik de dit anders om zou doen staan de jonge planten in de schaduw en zullen ze slecht groeien, door steeds naar het zuiden toe te zaaien krijgen alle planten, groot en klein, voldoende zonlicht. De foto zal het duidelijk maken.
 
Vanaf deze kant schijnt de zon op de lage zonnebloemen            
De dahlia's zijn beschermd tegen de aanstormende wind kijk maar op de foto. 

Verder heb ik mijn dahlia's in het gaas staan. Dit haal ik gedurende het seizoen op, naar boven, zodat ze stevig blijven staan. Het gaas "groeit"als het ware mee.Er zitten wel wet nadeel aan bij het oogsten van de knollen maar ja niet alles kan mee zitten in het leven. Ik kan hier een lang verhaal van maken maar ik denk dat 2 foto's meer zeggen dan veel woorden.

 

De rooiperiode: de herfst is bijna voorbij, de bladeren vallen en de dahlia's "it's over".

  
23 oktober 2004. Het rooien is klaar.

Het was een heel karwei om alles te rooien maar uiteindelijk ligt alles nu thuis opgeslagen het schoonmaken kan beginnen.
30 oktober 2004. We zijn volop aan het spoelen. De knollen worden schoongespoeld met niet al te veel kracht op de slang. Dit is een werkje wat we met z'n tween hebben gedaan. 

  
Volop bezig met de schoonmaak van de knollen. 
Inmiddels ligt er al een hele laag "tarra" op de grond. 
Dat gaat weer terug naar de tuin nadat het ingedroogd is.

  
Hier was er iets mis gegaan, de slang spoot de verkeerde kant op, althans voor Ineke. 
Inmiddels alles weer vergeten en vergeven en gaan we weer vrolijk verder.

  
We gaan we weer gezamenlijk verder met de laatste labeltjes want alles moet wel gemerkt. 
Anders staat volgend jaar alles door elkaar.
 
We hebben de knollen in de mand gedaan, dit werkt makkelijker om schoon te spuiten. 
Je spuit namelijk niet al dat koude water over je handen.

 

Hier ben ik bezig om de kisten te vullen. Van bevriende streekgenoten kreeg ik deze kisten. Ze zijn mankerend met hier en daar een gaatje. De knollen vallen daar echt niet door heen maar het water wel en dat was mijn doelstelling. In de rechterzak ziet u hoe schoon de wortels zijn: echte exportkwaliteit alleen wat groot.

Ze gaan nu onder een afdak en overdag staan ze op de tocht want dan kunnen ze drogen. U zou zeggen zet ze dan in de zon, helaas dan droogt het te snel en verdrogen ze. Over een paar weken gaan ze naar binnen en worden ze op een temperatuur gehouden die niet verder zakt dan naar 6 graden. Bij mijn konijnen heb ik namelijk een centrale verwarming met een thermostaatknop.

Nieuwe mogelijkheden voor uitbreiding !

Eerst dacht ik er aan om een stuk grond te kopen om de hobby verder op uit te oefenen maar grond kopen welke 5 x boven de landbouwgrondwaarde ligt dat vind ik niet zo aantrekkelijk. Ik ga nu maar eens wat voor mezelf organiseren. Wat dat wordt kunt u hier onder zien. Het is nogal drastisch geworden. Het is het stuk grond wat ik al huur vanaf 1982. Een paar uur een kraan er in en een klamp snoeihout verbranden dat is uiteindelijk goedkoper dan een stuk grond kopen. Bovendien als ik het niet meer wil, dan kan ik de huur zo opzeggen. Bovendien zou ik op het nieuwe stuk wel 2500 dahlia's kwijt kunnen en dat is wel erg veel. Binnen een paar weken, ik denk 1/2 december, dan ga ik hier aan beginnen. Ik houd u op de hoogte.

Iets eerder dan gepland, 27 november 2004, ben ik maar begonnen. Hier de oude situatie en daar naast de nieuwste situatie. De bomen op de achtergrond zijn stammetjes geworden. Ik hoop dat deze weer wat uitlopen want dan bieden ze weer bescherming aan de dahlia's en de verdere groente en andere gewassen. De fruitbomen zijn ook allen gerooid. Misschien dat ik nog iets terug steek in de grond qua gewassen maar dat zien we in het voorjaar weer wel. Vandaag de laatste tegels weggehaald zo dat de kraan kan komen, misschien ook nog wel een versnipperaar want dan kan ik de houtsnippers weer door de grond mengen. Dat geeft weer lossere grond en dat is weer prettig voor de dahlia's.


Links oud en rechts en onder nieuw.
 

 

En dan nu op naar de winter:

Ook zou ik het leuk vinden als u een reactie achter zou laten in het gastenboek op de hoofdpagina.

Terug naar het begin

 

 

.