DAHLIA MAANDACTIVITEITEN

HOME  

 

HOME
Homepage

ONZE DAHLIA'S

ONZE DAHLIA KWEEK

DAHLIA VEREDELING

ONZE GEWONNEN PRIJZEN

WAT WIJ DOEN

DAHLIA
WERKZAAM HEDEN

CONTACT

OOIT BEGON HET ZO.... 

DIS- CLAIMER

Iedere maand kunnen we wel met onze dahlia's bezig zijn. Uiteraard ligt het hoogtepunt in de maanden, april tot en met oktober. Hoe verder in het jaar, hoe intensiever we met onze dahlia's bezig zullen zijn. Hoe verder in het jaar, hoe meer plezier we gaan krijgen in de schitterende bloemen van onze dahlia's. In de onderstaande tekst probeer ik u duidelijk maken welke werkzaamheden, u in welke maand kunt doen. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen ervaringen. Deze ervaringen heb ik opgedaan op een jonge leeftijd. Ik was toen 16 jaar oud. Bovendien leer ik nog ieder jaar. Niet 1 jaar is hetzelfde, elk jaar is anders. De natuur heeft hier uiteraard een grote invloed op. Ik wens u veel lees en leer plezier. Als u vragen hebt of opmerkingen, neem contact met ons op: "Together we learn more".

Ik ga u, op een ontspannen manier aangeven wat u per maand aan werkzaamheden zou kunnen doen.
 

Januari
 

In de maand januari dan doen we het rustig aan. We controleren de knollen. We kijken of er geen slechte of beschadigde knollen tussen zitten. Tevens kijken we of ze voldoende droog zijn. Zijn ze nat dan is er een mogelijkheid dat ze gaan rotten. Ook kijken we of ze niet te warm liggen. Wanneer ze te warm liggen dan kunnen ze te snel indrogen. Wanneer u de knollen niet gespoeld heeft dan kunt u ook kijken of er niet teveel grond tussen de tenen van de knollen zitten. Verder kunt u de knollen wat lucht geven. Persoonlijk haal ik ze uit de kisten. Ik leg ze ook weer terug met dien verstande dat ik alle omdraai. De bovenste onderop en de onderste bovenop

Februari
 

In de maand februari kunt u dezelfde werkzaamheden van de maand Januari nog eens herhalen. Tevens zoekt u dan de knollen uit waar u stekken van wilt halen om deze in de zomer uit te planten. Let op deze stekken plant u pas na half mei in de volle grond. Meer daarover in de maand mei. De uitgezochte knollen zetten we in (bloem)bakken. We planten deze met de kraag boven de grond. Op die manier kunnen we de stekken er gemakkelijker af plukken.

Dit is een gedeeltelijk fout ingeplante bak. Sommige planten staan te diep. Toch laat ik deze foto staan. U kunt dan zien hoe het niet moet. De knollen heb ik in een later stadium wat hoger gezet. Zo kan ik de stekken veel gemakkelijker plukken. Ik zet hier bewust een verkeerde foto neer zodat ú, van mijn fouten kunt leren. Uiteraard kunt u de knollen ook in bloempotten zetten. Maar, plant ze niet te diep. De stekjes die haal je eraf en die plant je in een potje met 5 delen zand en 1 deel potgrond. Ik doe dit in een P9 potje. Hier plant ik er een stuk of 9 in. Als je er 1 in een potje plant dan kun je ook meer delen grond nemen. Onderstaand een paar beelden van hoe je het best de stekken kunt planten. Zelf doe ik het met stekpoeder.


Maart
 

In maart splitsen we de knollen wanneer ze te groot zijn om te planten. Hier hebt u een voorbeeld:


Voor de ingreep

Na de ingreep


Heel simpel gezegd doet u het zo.
Op elk deel een "oog".

Als u dit binnen en termijn van 14 dagen doet voordat u ze gaat planten, dan hoeft u ze niet tegen schimmel te behandelen. Laat ze wel een paar dagen indrogen dat voorkomt mogelijke rotting. U kunt ze bij een goede temperatuur een paar dag later in de volle grond planten. Zelf ben ik in deze periode volop stekken aan het plukken van de uitgelopen knollen welke bij ons warm staan opgesteld. Het beste is volgens mij altijd nog om de knollen in April te planten.
Mensen die denken last van slakken te krijgen, geef ik altijd het advies om de knollen in een precies passende post te planten. Zet die dan buiten het bereik van de slakken. 4 weken later kun je ze dan buiten planten. U hebt dan een leuke voorsprong op de slakken. De slakken zullen de plant niet meer zo snel verorberen.

April

Vergeet niet om labels te zetten bij je geplante dahliaplanten.
Zo kun je de namen gemakkelijk leren en onthouden.

Je kunt de labels kopen maar ook zelf maken. Je maakt ze van gesnoeide takken van knotwilgen. Gebruik takjes van 1 cm. dik en 20 tot 30 cm. lang. Ontschors ze gedeeltelijk aan een kant en plat ze af om zo de plantenlabels te maken. Een mooi klusje om in de winter alvast te maken. Na het gebruik kun je misschien een keer gebruiken en anders is de winter er om wederom nieuwe labels te maken. Verder gaan we het in de maand April druk krijgen. Afhankelijk van het aantal knollen, gaat het planten wel een tijdje in beslag nemen. Als het droog  is en de temperaturen zijn goed, dan gaan we planten. Bij koud en nat weer doen de dahlia's niets dan alleen maar weg kwijnen. Ooit heb ik eens de proef op de som genomen. We hebben toen met een maand verschil geplant. Van het verschil van de tijdstippen van de aanplant tussen half maart of half april, bleek bij de aanvang van de bloei nog geen week verschil over te zijn. Daarnaast, de later geplante knollen, bleken een veel beter kwaliteit te hebben, het gehele seizoen door.
======================================================================
HET PROCES VAN DAHLIA ZAAIEN.
Voor u begint. Bedenk dat het heel veel werk is.
Als u in de herfst het zaad heeft genomen. Dan ziet u heel veel afval. Dat zijn de restanten van de oude bloem. Daar zit nu het zaad in. Wij noemen dat het kaf. Dit zult u eerst dienen te scheiden van het zaad. Zelf laat ik de wind het meeste werk doen. Afhankelijk van de windsnelheid neem ik een bak met een hoge of lage rand. Vandaag niet veel wind. Een dienblad was voldoende.
Uiteraard kunt u het ook op een tafel doen. Ik deed het op die manier bij de speciale soorten. Deze soorten zijn gemerkt. Ze worden uitgezaaid in de kleine bakjes. Als u alle zaadjes heeft gesorteerd. Het zal er uitzien als op de foto.
Wanneer u kleine porties heeft u kunt het in kleine bakjes zaaien. Vergeet niet om gaatjes te maken aan de onderkant. Als u het niet doet, uw plantjes zullen verdrinken!
Ik doe ook zaaien in grote bakken. Dat is een bak met bodem van gaas: Heel simpel, ik leg op de bodem van gaas een krant. De potgrond zal daardoor in de bak blijven. Het water zal de bak verlaten. Vergeet niet regelmatig water te geven. De grond moet niet nat zijn. Vochtig is voldoende! Het kaf is zeer ligt het zal makkelijk uw tafel verlaten. Gelukkig dat er stofzuigers zijn.
Tot slot. Als u plantjes hebt gekweekt. Ze komen in bloei ongeveer september. Bedenk, 5 % zal misschien zal heel mooi zijn. Waarom ik het dan doe? Juist voor 2 of 3 mooie nieuwe soorten per jaar. Soms start ik met 1000 zaadjes. Ik deed er een voorbeeld bij van een gaas bak. U kunt zoiets ook zelf maken.

Gelukkig zijn er ook nog stofzuigers.

 

Mei
 

In de maand mei dan planten we de afgehaalde stekken in de tuin. Nu is het wel zaak dat we letten op het water geven en hou de slakken in de gaten. Een stekje is snel opgegeten en het komt niet meer terug. Bij een knol is het opeten van de uitlopers niet zo erg. De knol zal wel weer een keer uitlopen. Dit geldt ook voor de vorst. Als de stekken op de knol bevriezen dan zullen ze mogelijk nog een keer uitlopen. Bij stekjes is het over en uit. Het best kunt u een emmer over de potten heen zetten tegen de nachtvorst. De grond die schoffelen we regelmatig om de grond lucht te geven. Tevens bent u dan ook het onkruid voor. U kunt dan rustig schoffelen en spaart hier mee uw rug.

Juni
 

In de maand juni dienen we de grond goed te onderhouden. We zorgen dat de grond luchtig blijft. Regelmatig geven we een klein beetje meststof. Vanaf nu niet teveel stikstof. Dit bevordert de groei van de plant, maar zeker niet de bloei en de groei van de knol. De eerste bloemknoppen worden zichtbaar. We kijken of we de plant (nog) dienen te toppen. Voor degene die mooie bloemen wil hebben zonder al te veel zijtakken die halen de zijscheuten weg. Zie hier voor ook de pagina zelf dahlia's kweken.

Juli
 

Het schoffelen gaat door in deze maanden. Het dieven van de planten ook. Ook blijven we schoffelen. Zo zeer niet voor het onkruid want de planten hebben inmiddels een zodanige grootte dat er bijna geen onkruid meer groeit onder de plantenen. Belangrijk os nu dat we de grond luchtig houden voor de ontwikkeling van plant, knol en bloem.

Augustus
 

Augustus noemt men ook wel de oogstmaand. Ook voor de dahlia's geldt dit. In deze en de volgende maanden kunnen we tot in oktober bloemen oogsten en vazen vullen. Vele van ons is het gegeven dat zij mooie bloemstukken kunnen maken, al dan niet met andere bloemen soorten. Verder volgen we het onderhoud van juli.

September


 

Oktober

OKTOBER, ook wel de wijnmaand genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat in deze maand de druiven worden geoogst. Zoals je weet, wordt er van druiven wijn gemaakt, vandaar...
De maand oktober is veelzijdig. We kunnen nog mooie boeketten snijden tot we gaan rooien. We geven de planten in deze maand zeker geen mest meer. Daarmee loop je het risico dat je ze teveel in groei gaat rooien. Je loopt dan kans dat ze het einde van de winter niet halen. Beter kun je ze afsnijden op en 1/2 meter boven de grond. Op die manier kunnen de knollen aan hun winteropslag beginnen. Maar hier kun je ook aan het eind van de maand mee beginnen. Zodat ze in November nog voldoende reserves op kunnen slaan voor de winter.


November
 

NOVEMBER volgens oude tradities ook wel de slachtmaand genoemd. In deze maand werd vroeger het varken geslacht welk in de zomer was vetgemest. In deze maand dienen de laatste knollen gerooid worden. Want meestal begint de winter mét vorst in deze maand. Op het moment dat ik dit schrijf, 18 december 2015, is het buiten wel 18 graden. Laten we, wat dit verhaal betreft maar even uitgaan van mijn meer dan 45 jaar ervaring. Als u de knollen hebt gerooid dan probeert u ze zo droog mogelijk weg te leggen. Het best van al is onder een afdakje. U kunt zelf ook wel iets bedenken. Maak de knollen zoveel mogelijk grondvrij. In de grond zit namelijk vocht en dat kan rotting veroorzaken. Leg ze ook niet teveel in de zon. Hierdoor drogen ze te snel uit en gaan ze rimpelen en zijn ze al uitgedroogd voor de winter begint.
 

December
 

DECEMBER de wintermaand. We dienen onze dahliaknollen goed te controleren. Controleer ze op oneffenheden zoals schimmels en rotte plekken. Als die plekken er zijn, snij ze er dan uit. Het beste kun je dit doen, als de rotte plek op een teen zit, deze geheel te verwijderen. Zit de plek op de kraag dan kunt u met een goed scherp mes deze rotte plek eruit snijden. Zelf heb ik het wel eens meegemaakt dat 1 van mijn mooiste zaailingen half de winter ging rotten op de kraag. Ik heb toen de knol half in, en half boven de grond geplant. Er kwamen zowaar enkel uitlopers op en die heb ik afgeknepen en geplant. Plastic zakje over de stek én pot en ze gingen groeien.

 

 

Als u vragen of op en aanmerkingen hebt dan vernemen wij dit graag van u.
Uw mening en respons wordt door ons op prijs gesteld.
Kunt u wat met deze tips?
Wij hopen van wel.


 


Wilt U ons ook volgen op Facebook? U kunt ons dan liken (Vind ik leuk knop gebruiken):
Zelf actief foto's of activiteiten van uw vereniging plaatsen? Klik dan op:
 

.
D
e dahliatuin & open tuin kunnen wij behouden door onze vrijwilligers, die ons helpen:
zowel met planten als met rooien.